Alla skyller på varandra

Publicerad 2013-02-11

Ministern till attack mot Findus för hästlasagnen: Kan vara bedrägeri

Skandalen kring hästlasagnen växer.

Nu riktar landsbygds­minister Eskil Erlandsson (C) hård kritik mot svenska Findus:

– Om innehållet inte är det utlovade handlar det om fusk och bedrägeri.

Härvan med hästkött i den djupfrysta lasagnen förvärras. I dag hålls ett krismöte på Livsmedelsverket. Uppdraget: att kartlägga fuskets omfattning.

På mötet beslutas även om Findus ska polisanmälas.

– Det är en möjlig åtgärd om vi finner avsteg från livsmedelslagstiftningen, om maten till exempel är felaktigt märkt, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverket.

’Ska känna sig trygga’

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) lägger skulden på det svenska företaget Findus.

– Den som sätter en djupfryst produkt på marknaden är ytterst ansvarig för den. Om innehållet inte är det utlovade handlar det om fusk och bedrägeri. Då är det en polisiär sak, säger han.

Han lovordar Livsmedelsverkets agerande.

– Konsumenter ska kunna känna sig trygga. Maten i butiker och på restauranger­ ska vara sund och säker.

Tidigare i veckan drog Findus tillbaka sin enportions köttlasagne från butiker i Storbritannien och Frankrike. Tester som senare genomfördes visade att mellan 60 och 100 procent av köttet kom från häst.

Myndigheter i flera europeiska länder hotar med rättsliga åtgärder. I Storbritannien har skandalen under flera dagar varit en toppnyhet.

Förbereder stämning

Fusket har satt fokus på färdigmatens komplicerade väg till butikshyllan. Det stora antalet mellanhänder. Och bristen på kontroll.

Men Eskil Erlandsson ser inget behov av att öka myndigheters övervakning.

– Risken ökar så klart ju fler som är inblandade. Men ytterst ligger ansvaret fortfarande på företaget som säljer produkten till konsumenterna.

Jari Latvanen, vd för Findus Nordic, anser att hans företag har fått oproportionerligt stor del av skulden.

– Det är tack vare oss som skandalen har avslöjats. Det är våra egna kontroller som har avslöjat förekomsten av hästkött, säger han.

Findus förbereder nu en stämning mot den franska underleverantören Comigel som levererat lasagnen. ­Comigel riktar skulden mot sin leverantör av kött – ett franskt företag som i sin tur skyller på det rumänska slakteriet.

Violeta Balic är chef för export och import på slakteriet i den rumänska staden Kravys, som ska ha levererat köttet. När Aftonbladet når henne är hon tystlåten.

– Vi går igenom alla dokument och kan inte lämna några kommentarer. Allting kommer att bli klarare ­under måndagen, säger hon.

Dragit tillbaka märken

Findus uppger att före­taget har återkallat totalt 20 000 förpackningar. Men fler fabrikat tros vara drabbade. I Sverige har även Axfood­, Coop och Ica dragit tillbaka egna märken av djupfryst lasagne som levererats av Comigel.

– Det här är ett branschproblem i hela Europa, säger Jari Latvanen på Findus Nordic.

Hur mycket skandalen rubbat förtroendet för djupfrysta färdigprodukter är oklart. Själv nobbar jordbruksminister Erlandsson färdigtillverkad mat.

– Jag försöker laga från grunden, säger han.

Kan ha pågått sedan augusti

4 februari

Findus drar tillbaka alla leveranser av sina enportionsförpackningar av lasagne då företaget befarar att det innehåller hästkött.

8 februari

Företagets tester visar att ­lasagnen innehåller hästkött. Den franska underleverantören pekas ut som skyldig och produkten dras tillbaka från svenska och brittiska mataffärer. Axfood, Ica och Coop meddelar att de återkallar sina ­egna märken av lasagne, som ­kommer från samma leverantör.

9 februari

Det står klart att försäljningen av lasagne med hästkött kan ha ­pågått sedan i augusti.

10 februari

Livsmedelsverket meddelar att de överväger att polisanmäla Findus.

Så flyttas maten mellan olika länder

1. Matbutiker som Ica och Coop säljer lasagne som ­leverats av det svenska företaget Findus.

2. Findus har i sin tur beställt de djupfrysta produkterna från den franska tillverkaren Comigel.

3. Comigel har anlitat företaget Tavola i Luxemburg för själva produktionen.

4. Köttet har Comigel köpt från det franska företaget Spanghero.

5. Spanghero har i sin tur köpt ­köttet från ­slakterier i Rumänien.