Vårt uterum är en oas

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-08-19

Förläng sommaren i uterummet

Det har kallats både ”pensionärskuvös” och ”villaakvarium”. I själva verket är det ett utmärkt sätt att förlänga sommarsäsongen. Uterummet räddar oss både från ettriga myggor och iskalla vindar.

När värmen inte räcker till på våren är ett uterum alldeles lagom tempererat. Senare när sommarhettan blir alltför påträngande öppnar man bara rutorna så blir känslan mera ute än inne. Och när stormbyarna och regnskurarna gör sitt intåg blir uterummet ett tryggt litet bo att mysa i medan naturen rasar utanför.

Många väljer att bygga ut verandan eller uteplatsen, och fördelarna är flera. Vardagsrummet blir mer skyddat från insyn, odling av exotiska växter blir möjligt och huset får ett extrarum. Dessutom kan det bli ett verkligt lyft för husets utseende.

Lummig oas

Några som lyckats med allt detta är Monica och Roger Gyllenhammar på Frösön. De byggde sitt röda och ockragula uterum i fjol. Här ryms både växthus och ombonat mat- och mysrum, och det som tidigare bara var en blåsig och ogästvänlig uteplats har numera förvandlats till en lummig oas.

–– Fördelarna med att ha inglasning är stora när man bor i souterränghus. Innan tillbyggnaden kom på plats kändes det som att vi var en bit ifrån trädgården, eftersom det mesta av huset ligger på övervåningen. Men nu kan vi vara mitt i trädgården och markplanet är mer tillgängligt. Förut var det väldigt kallt och blåsigt därnere, säger Monica.

Baksidan täcks av vackra stenpartier som ligger i terrass, eftersom tomten sluttar. I uterummets växthus frodas grönsaker och växter man normalt bara finner i varmare klimat.

Gurkor och tomater

–– Vi hade visserligen odlingar i trädgården förut men nu när vi har växthuset har det varit mycket roligt att kunna driva upp frön till plantor. Vi har både egna gurkor och tomater. Dessutom har vi en vinranka som vi satte förra året, så vi hoppas ju att det ska bli vindruvor på den så småningom. Den växer ända upp i taket redan.

Uterummet är inte bara ett ställe för flit och odling. Det har också blivit en oas för umgänge och avkoppling.

– Det har blivit så att vi ofta sitter här ute och äter, från tidig vår till sen höst. Till och med julmiddag åt vi på verandan. Vi har klinkers och golvvärme, men i julas var vi tvungna att sätta ut element. Sedan var vi här hela julhelgen, det var jättemysigt, säger Monica.

Så här odlar du i ett uterum

Malin Norman

Följ ämnen i artikeln