SVT-journalisten döms men slipper fängelse

Publicerad 2017-02-09

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två andra medarbetare hjälpte en 15-årig syrisk pojke att ta sig till Sverige.

I dag dömdes de för människosmuggling till villkorlig dom och samhällstjänst. Domen kommer att överklagas.

– Vi får hoppas att juridiken och medmänskligheten går hand i hand, säger Fredrik Önnevall till Aftonbladet.

För två och ett halvt år sedan hjälpte Fredrik Önnevall, 43, en 15-årig syrisk pojke att ta sig till Sverige. Han och två kollegor, en frilansfotograf och en tolk, åtalades för människosmuggling och rättegången hölls i januari.

Nu döms samtliga tre personer för människosmuggling till villkorlig dom och samhällstjänst.

SVT-journalisten Fredrik Önnevall mötte 15-årige Abed under inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland”.

Rent humanitära skäl

Pojken satt fast i Grekland och ville till Sverige. Önnevall med kollegor beslöt att hjälpa honom. Malmö tingsrätt anser att de åtalade hjälpt pojken på så sätt att det är människosmuggling. Enligt rätten är det uppenbart att hjälpen getts av rent humanitära skäl.

”Rättspraxis lämnar dock endast ett mycket begränsat utrymme för att frikänna någon enligt ett s.k. humanitärt undantag. Tingsrätten har inte ansett att undantaget är tillämpligt i det här målet”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Fredrik Önnevall tänker överklaga domen till hovrätten. Han tar fasta på tingsrättens resonemang om att det skett av humanitära skäl.

– Vi får hoppas att juridiken och medmänskligheten går hand i hand, säger han till Aftonbladet.

”Det omkullkastade den roll jag var i”

I Grekland hade pojken sökt skydd i en lägenhet där några andra äldre flyktingar gömde sig. Målet var att ta sig vidare i Europa. Abed ville till Sverige för där fanns en kusin och en farbror. Enda sätet för killarna att komma vidare var att gömma sig på lastbilar.

Abed frågade om Fredrik Önnevall kunde hjälpa honom.

– Det omkullkastade den roll jag var i. Jag kom på en massa olika argument för varför det inte gick. Men vad jag än lade upp för kloka argument så kände jag att de inte riktigt höll. Det här att jag var en oberoende journalist – det kändes ihåligt, har SVT-journalisten tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt åklagare Kristina Amilon består brottet i att de tre misstänkta hyrt en bil och transporterat Abed en sträcka, betalat del av resan, bestämt resväg och ledsagat pojken under resan.

Programserien visades för rätten

Under huvudförhandlingen visades delar av programserien.

”Två saker har varit uppenbara för tingsrätten – dels att tv-teamet har hjälpt pojken att ta sig genom Europa och in i Sverige, dels att det var en stark medkänsla för pojken som var anledningen till att de hjälpte honom”, skriver rätten i pressmeddelandet.

I en kommentar säger chefsrådmannen Kristina Andersson att man måste hålla isär migrationsrätt och straffrätt.

Flyktingens överhängande skyddsbehov vid själva inresan där hjälpen lämnas har stor betydelse för rättens bedömning, enligt chefsrådmannen.

”I det här fallet har tingsrätten inte ansett att den hjälp som filmteamet bistått med omfattas av något humanitärt undantag.”

TV: Oisín Cantwell kommenterar domen