Ny fästingsmitta funnen hos blodgivare

TT

Publicerad 2024-06-15

Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Nu undersöks kopplingen till cancer. Arkivbild.

En ny typ av fästingsmitta som eventuellt kan kopplas till cancer har hittats hos blodgivare, rapporterar Aftonbladet.

Den nyupptäckta bakterien, Neoehrlichia mikurensis, upptäcktes för första gången hos en patient med lymfkörtelcancer 2009.

– Vi gjorde en forskningsstudie och upptäckte att en del av patienterna med lymfkörtelcancer hade den här infektionen, säger Christine Wennerås, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till P4 Göteborg.

Patienterna behandlades med antibiotika, vilket hade en gynnsam effekt.

Mellan fem och 15 procent av fästingarna i Sverige uppskattas bära på smittan och hittills har 213 personer diagnostiserats, enligt radion.

Flera personer som mottagit blod har nu kallats till provtagning.

– Man tittar på de här personerna som kan ha fått blod från smittade blodgivare för att det inte ska vara någon som hamnar i kläm. Det är en försiktighetsåtgärd och vi vet inte ens om man kan få det från en blodtransfusion, säger Anna Grankvist, forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till Aftonbladet.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset pågår en studie om fästingsmittan som eventuellt kan orsaka cancer och om sjukdomen kan botas via antibiotika. Den beräknas vara klar om 3-4 år.

– Det skulle kunna innebära att vissa former av lymfkörtelcancer skulle kunna behandlas bara med antibiotika och att patienten slipper cytostatika, Christine Wennerås till P4 Göteborg.

ANNONS