Stoppar hundratals ton choklad efter hälsorisk

Publicerad 2024-04-23

Cloetta stoppar hundratals ton choklad efter larm om hälsorisk.

Flera godisklassiker är drabbade.

Det rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Hundratals kilo choklad, bland annat Sportlunch, stoppas efter hälsorisk.

Enligt nyhetsbyrån har det kommit uppgifter om att palmolja förorenad med potentiellt hälsofarliga ämnen hade använts vid tillverkningen.

– Vi tog omedelbara försiktighetsåtgärder och stoppade färdiga produkter i vårt lager så fort vi fick information om detta. Det är ovanligt att så här stora volymer stoppas, men vill vara extra försiktiga i väntan på färdiga testresultat, säger Laura Lindholm, kommunikations- och IR-direktör på Cloetta, till Nyhetsbyrån Siren.

Bland de stoppade varorna finns kända klassiker som Kexchoklad och Polly-påsar i olika former.

Ska testas i labb

Bolaget ska ha fått kännedom om om att palmolja från Malaysia var kontaminerad av aromatiska kolväten från mineralolja (MOAH).

Enligt miljöförvaltningen i Malmö har värdena i det aktuella partier legat på mellan 1,4-18,4 mg/kg.

– Med hjälp av Livsmedelsverkets riskbedömare har vi bedömt att för 1,6mg/kg MOAH och uppåt kan inte hälsorisk uteslutas för varken barn eller vuxna. Cirka 850 ton är spårade av Cloetta och det är olika produkter och partier som är berörda, säger William Osmani, livsmedelsinspektör i Malmö, till Nyhetsbyrån Siren.

Produkterna håller nu på att testas och Cloetta inväntar svar från leverantörerna. Om testerna ger grönt ljus kommer chokladen åter kunna släppas på marknaden.

Följ ämnen i artikeln