Forskare kritiserar rapport om nedstängningar: ”Ett skämt”

Publicerad 2022-02-05

Nedstängningar räddade nästan inga liv, enligt forskning från Johns Hopkins-universitetet i USA.

Nu riktas skarp kritik mot studien av flera experter som menar att den är felaktig.

– Med underlaget som använts kan man inte dra den slutsatsen, säger mikrobiologen Farshid Jalalvand.

I studien, som släpptes i januari, har forskare tittat på vilken effekt nedstängningar haft på dödstalen under pandemin.

Aftonbladet har tidigare pratat med Lars Jonung, professor emeritus i nationalekonomi vid Lunds universitet, och en av författarna till studien.

– Vår viktigaste slutats är att det vetenskapliga stödet för nedstängningar är mycket svagt. Det finns i stort sett inte, säger Lars Jonung.

Lars Jonung var tidigare professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Nu är han professor emeritus vid Nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet och en av forskarna bakom en stor studie av pandemihanteringens effekter på samhället.

De andra rapportförfattarna är Jonas Herby vid Köpenhamns universitet och Steve H. Hanke vid det ansedda Johns Hopkins-universitetet.

Men studien, som fått stort internationellt genomslag, får nu skarp kritik från flera forskare. Ett flertal experter riktar även kritik mot bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter för rapporteringen om studien.

–De har använt ett alldeles för litet underlag i studien för att kunna dra en slutsats, säger Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, som läst studien.

”Analysen kan inte stödjas”

Forskningen är en så kallad metaanalys, alltså en genomgång av tidigare forskning. Totalt har forskarna gått igenom 18 590 studier. Av dem var det endast 24 studier som mötte forskarnas krav och togs med i analysen.

– Vanligtvis när man gör metaanalyser bygger man forskningen på andra analyser, som man sedan drar generella slutsatser från. Men det händer ofta att de små studierna, som man försöker sätta ihop, skiljer sig åt för mycket för att man ska pussla ihop dem på ett vettigt sätt. Därför brukar man ofta utesluta studier från metaanalysen – men i det här fallet har man använt för få studier för att kunna stödja slutsatsen, säger Farshid Jalalvand.

Han pekar också på att framför allt en studie väger tungt i forskarnas analyser, samt att forskarnas kriterier för ”nedstängning” inte är tydligt specificerat.

”Studien är ett skämt”

Även Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, menar att studien är felaktig.

”Den här studien är ett skämt”, skriver han på Twitter.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, säger att det finns en lång rad problem med studien.

”Ett av de mest slående är att en enskild studie viktats upp kraftigt till att stå för mer än 90 procent av det sammanvägda resultatet. Just den studiens resultat tolkas dessutom annorlunda av dess författare än den nya metaanalysen”, skriver hon i ett meddelande till Aftonbladet.

Hon lyfter också att den ännu inte är publicerad eller granskad.