Strålning på månen 200 gånger starkare

TT

Uppdaterad 2020-09-27 | Publicerad 2020-09-26

Månen, fotograferad från Malmö. Arkivbild.

Strålningen på månen är 200 gånger starkare än på jorden, visar mätningar från den kinesiska månroboten Chang'e 4, rapporterar CNN.

Nivåerna kan bli en utmaning för de amerikanska astronauter som ska stanna en vecka på månen under 2024.

Strålningsnivåerna på månen har visserligen uppmätts tidigare, när amerikanska astronauter reste till månen genom Apolloprogrammet under 60- och 70-talen.

Men det var först i samband med Kinas obemannade resa till månen i januari 2019, som det genomfördes en systematisk dokumentation av strålningen på himlakroppens yta, enligt en studie i tidskriften Science Advances som CNN hänvisar till.

Studien slår fast att astronauter på månen utsätts för en genomsnittlig strålningsdos på 1 369 mikrosievert per dygn, motsvarande 2,6 gånger så hög som på Internationella rymdstationen (ISS).

Jordens atmosfär skyddar oss till stor del från den galaktiska kosmiska strålningen, som på månen utgör ett av de största hoten mot astronauternas hälsa, då de i kombination med sporadiska solpartikelhändelser (när partiklar som utsänds av solen accelererar) även utsätts för gammastrålning.

USA:s rymdmyndighet Nasa planerar att på nytt skicka astronauter till månen under 2024, då också en kvinna för första gången ska sätta sin fot på dess yta. Astronauterna ska stanna i en vecka och genomföra minst två månpromenader.