Malmö avvaktar med att skjuta upp student

Publicerad 2020-04-14

Niklas Anderberg, gymnasiechef i Malmö.

På andra håll i landet har studentfiranden redan ställts in.

I Malmö vill man än så länge hålla hoppet om ett normalt firande vid liv.

– Men så som det ser just nu så kommer det inte bli en student under traditionella former, konstaterar Niklas Anderberg, gymnasiechef.

Redan för en månad sedan kunde Aftonbladet berätta om oron bland gymnasieelever i Malmö. Kommer det att bli någon student 2020 eller inte?

Skolor i bland annat Stockholm och på Gotland har därefter bekräftat att de valt att ställa in eller skjuta fram årets studentfirande.

I Malmö har något beslut om studenten inte tagits ännu. Förhoppningen är fortfarande att eleverna ska kunna ha ett studentfirande men det är i så fall under förutsättning att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

– Vi vet inte exakt var vi kommer stå lite längre fram men så som det ser just nu så kommer det inte bli en student under traditionella former. Inte utifrån de riktlinjer som gäller i dag. Det kan vi konstatera, säger Niklas Anderberg, gymnasiechef i Malmö.

Oklart hur det blir annars

Han fortsätter:

– Vad det blir istället vågar jag inte säga. Det vet vi inte än men så länge det finns en strimma av hopp för att det ska kunna bli någon form av studentavslutning vill vi försöka hålla hoppet vid liv.

Något slutgiltigt datum för när Malmö stad måste fatta beslut kring hur det blir med studenten finns i dagsläget inte.

– Vi vet inte med 100 procents säkerhet att Malmö gör samma resa (som Stockholm). Även om mycket pekar i den riktningen vet vi inte än. Så vi får se lite hur tiden går an, säger Niklas Anderberg.

Boka inte upp

Han pekar på att det är en känslig fråga och att kommunikationen måste vara tydlig för alla de Malmöelever som hoppas på att få fira studenten på ett normalt vis.

Om läget inte förbättras avsevärt tills dess att det är dags att ta studenten, och Folkhälsomyndigheten släpper på sina rekommendationer, kommer det dock inte att bli någon traditionell student.

Malmöskolorna rekommenderar inte heller att de blivande studenterna bokar sådant som påminner om en traditionell studentskiva.

– Jag har precis haft ett möte med rektorerna för Malmös gymnasieskolor. De vill och hoppas att vi på något sätt, i någon form, kan ha en avslutning med studenterna som inte bara blir digital.

”Har inget konkret förslag”

– Alla hoppas och önskar det även om vi inte är där i dag. Så länge det finns hopp att hänga fast vid så gör vi det så länge det går. Men den önskan rektorerna har kan mycket väl visa sig att den inte blir möjlig. Där vi står i dag, och om det fortsätter i den riktningen, kan det inte bli en studentavslutning.

Någon färdig ”plan b” för hur ett alternativt studentfirande kan se ut finns ännu inte.

– Vi har idéer på digitala lösningar och andra kreativa förslag på hur man kan fira var och en för sig, med datorn som verktyg, men vi har inget konkret förslag. Det har vi inte utan där mycket tankar och idéer som cirkulerar.