Oppositionen i Polen överklagar valresultat

TT-AFP

Uppdaterad 2020-07-17 | Publicerad 2020-07-16

Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.

Polska Medborgarplattformen överklagar resultatet i landets presidentval den 12 juli.

Partiets kandidat Rafal Trzaskowski fick med knapp marginal se sig slagen av den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

I sin inlaga till landets högsta domstol tar Medborgarplattformen upp påstådda problem med väljarregistrering, valsedlar som inte skickats ut i tid samt utlandsröstande.

– Vi har begärt att valresultatet ska ogiltigförklaras, säger partiledaren Boris Budka, som menar att "hela statsapparaten bröt mot lagen".

Dessutom anklagar Medborgarplattformen public service-bolaget TVP för partiskhet, ett påstående som får stöd av OSSE:s valobservatörer. Samarbetsorganisationen kallar TVP:s valbevakning "homofobisk, främlingsfientlig och antisemitisk" och med kraftig slagsida i Dudas favör.

Medborgarplattformens överklagan kommer samma dag som EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter varnar för "fortsatt nedmontering av demokratin" i Polen och uppmanar medlemsstaterna att inleda en process mot landet.