Död panda väcker kinesiska misstankar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Chuang Chuang, till vänster, dog i måndags. Hans död har fått kinesiska pandaälskare att ana oråd. Arkivbild.
Foto: Wichai Taprieu/AP/TT
Chuang Chuang, till vänster, dog i måndags. Hans död har fått kinesiska pandaälskare att ana oråd. Arkivbild.

Kinesiska tjänstemän har kommit till Thailand för att undersöka vad som ligger bakom en högt älskad jättepandas död, sedan miljoner av pandaälskare tyckt att det plötsliga dödsfallet verkar suspekt.

Chuang Chuang, som bott på Chiang Mais zoo sedan 2003, dog i måndags vid 19 års ålder. Han och pandahonan Lin Hui var utlånade av Kina och skulle återvända hem 2023.

I Thailand har pandorna haft en stor beundrarskara och många har följt kampen för att få de båda att para sig. Bland annat visade djurparken filmer av andra pandaparningar för att väcka deras lust, men utan framgång. Först med hjälp av konstgjord befruktning födde Lin Hui 2009 äntligen Linping.

Pandor kan leva upp till 30 år i fångenskap och Chuang Chuangs plötsliga död har väckt frågor om hur han skötts. Miljoner kinesiska internetanvändare på plattformar som Weibo har engagerat sig i fallet. En misstanke som diskuteras är att djurparken ska ha gett Chuang Chuang mogen bambu, som vanligtvis används för att göra möbler, att äta. En hashtag för att Lin Hui ska skickas hem till Kina har också använts flitigt.

Kina har omedelbart skickat en grupp pandaexperter som tillsammans med thailändsk personal på plats kommer att obducera pandahanen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN