Miljöpartiet hyllar ”Pär Holmgren-effekten”

”Människor från andra partier har kryssat mig”

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:

Miljöpartiet jublar, trots raset.

Men ingen vill ge hajpen kring Greta Thunberg äran för partiets resultat.

De pratar hellre om ”Pär-effekten”.

Trots att man backar stort i EU-valet dansade miljöpartisterna på valvakan i går kväll, medan partitopparna beskriver raset som en ”framgång”. Men man pratar hellre om Pär än om Greta.

Många av partitopparna lyfter fram toppkandidaten Pär Holmgren, den tidigare SVT-meteorologen, som ett stjärnskott som har lockat väljarna.

1 av 2 | Foto: VILHELM STOKSTAD
Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke under MP:s kongress i Örebro 2019.

Inte bara miljöpartister

– Pär är underskattad, han använder inga överord och inger förtroende. Han kommer bli en duktig politiker, säger Peter Eriksson, tidigare språkrör och nu biståndsminister.

Pär Holmgren tror själv definitivt att väljarna lockats av att hans expertis i klimat- och miljöfrågor. Och det är inte bara miljöpartister.

– Under den senaste veckan är det människor från alla riksdagspartier som har hört av sig till mig och sagt, att den här gången röstar de på miljöpartiet och kryssar mig. En del som till och med varit aktiva och ganska högt upp under förra mandatperioden.

Är du en klimatets Hans Rosling?

–Ja faktiskt, lite grann. Jag vill inte jämföra mig med honom i övrigt, men jag använder samma retorik nu som jag gjort de senaste 20 åren.

Åker tåg till Bryssel

Han har redan en lägenheten klar som väntar på honom i Bryssel. Dit ska han åka tåg, inte flyga.

–Jag kommer åka till Sverige då och då men inte varje helg. Jag har vuxna barn, det är ett bra läge i mitt liv att styra med sånt.

En europeisk tågunion är en fråga Pär Holmgren vill ta tag i direkt. Att han inte har någon erfarenhet som politiker menar han inte är till någon nackdel i EU-parlamentets gröna grupp. Talespersonen i gruppen är till exempel en holländsk klimatforskare.

”Nörd” i EU-parlamentet

– Där finns fler med samma bakgrund som jag. Det är lättare att komma in där och vara ”nörd”, säger Pär Holmgren.

MP-språkröret Isabella Lövin lyfter också fram Pär Holmgren som en framgångsfaktor, och menar att han kan få stor respekt i parlamentet.

– Där ser jag att Pär har en enorm fördel som klimatexpert, säger hon.

Om Pär-effekten även syns när personvalsrösterna är räknade återstår att se. Den ende på MP:s valvaka i går som gärna pratade om hur viktig Greta Thunberg varit för den gröna vågen i Europa var i alla fall Pär själv:

– Nån mer äkta människa har jag aldrig träffat, säger han om klimatstjärnan.

Publicerad:

LÄS VIDARE