Utvisas efter våg av åldringsbrott

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Tingsrätten friar 51-åringen från fem av brotten, men utvisar likväl honom från landet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tingsrätten friar 51-åringen från fem av brotten, men utvisar likväl honom från landet.

51-åringen påstod sig komma från polisen och lurade på så vis till sig pengar och värdesaker.

Brottsturnén pågick i månader mot äldre i södra Sverige.

Nu har mannen dömts till fängelse och utvisning.

Under perioden oktober-februari åkte den 51-årige mannen runt i södra Sverige och lurade äldre människor. I det åtal som väcktes mot mannen i Malmö tingsrätt var tillvägagångssättet liknande gång på gång.

Enligt åklagaren ska en person ha ringt upp äldre personer i södra Småland, norra Skåne samt i Malmö och påstått sig komma från banken eller polisen. I samtalet har de uppringda blivit informerade om att de ska lämna smycken, värdesaker och kreditkort i ett kuvert som sedan hämtas upp.

Utklädd till polis

Därefter har 51-åringen begett sig till bostäderna och hämtat upp kuverten, varpå han sedan gjort uttag och inköp med kreditkorten.

Vid några av tillfällena ska 51-åringen dessutom ha varit klädd som en polis och haft med sig en ID-bricka som signalerat att han kommer från polisen.

Åtalet mot mannen omfattade 18 punkter och han har genomgående nekat till att han varit hemma hos personerna utan har istället gång på gång förklarat uttagen med att han fått kreditkorten.

Frias från flera brott

Han erkänner att han därefter gjort uttag och inköp med korten, men att det skett under misshandelshot efter att två män hämtat honom och gett honom korten samt pinkoderna.

Övervakningsfilmer från uttagen, tidpunkterna för brotten kontra uttagen samt vittnesmål från målsägande har dock gjort att Malmö tingsrätt i en majoritet av fallen anser det bevisat att mannen utfört brotten genom att besöka de äldre personerna.

I de fall där det inte kan uteslutas att någon annan gärningsman legat bakom brotten har tingsrätten dock valt att fria 51-åringen.

Skadestånd på hundratusental

Tingsrätten dömer totalt mannen för två fall av grov stöld, nio fall av grovt bedrägeri, fem försök till grovt bedrägeri samt tre fall av föregivande av allmän ställning.

Påföljden har bestämts till två och ett halvt års fängelse kombinerat med en utvisning från Sverige.

Utöver det ska mannen även betala skadestånd på strax över 260 000 kronor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE