Skogsbränder rasar i Ryssland

Publicerad 2023-05-09

Över 50 000 hektar skog brinner i Uralbergen, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Sex personer har dött och ytterligare 14 ligger på sjukhus i regionen Kurgan.

– Den kan i princip bli hur stor som helst, säger vakthavande brandingenjör Johan Szymanski.

Följ ämnen
Ryssland

I nuläget arbetar 4 800 brandmän med att släcka flera stora skogsbränderna som drabbar Ryssland. Totalt brinner 64 skogsbränder som utvecklats med aggressiv fart under helgen på grund av kraftiga vindar och ovanligt varmt väder i regionerna Sverdlovsk, Kurgan och Tyumen.

Enligt ryska nyhetssajten Life ska Putin ha informerats om läget och lovat att hjälpa brandmännen i Kurgan.

President Putin ska ha utlovat hjälp till brandmännen i de drabbade områdena.

– När bränderna blir så här stora är det svårt att påverka dem genom mänsklig kraft. Det handlar om en kombo av tur med vädret, taktik och metod för att stoppa dem, säger Johan Szymanski.

Hundratals har evakuerats

54 000 hektar skog, mer än 100 000 fotbollsplaner, har brunnit upp i regionen Sverdlovsk. Närapå en fördubbling från söndagens 33 000 hektar.

Johan Szymanski under släckningsarbetet sommaren 2018.

Under helgen har bränderna tagit sig till flera mindre byar i ryska Uralområdet, vilket har lett till omfattande evakuerings- och släckningsarbete. Hundratals invånare i flera byar har evakuerats med hjälp av bussar och bilar. Bland annat har en krutdepå, en skola och tiotal hus brunnit upp.

– Förmodligen fokuserar man på att rädda människor som finns i den riktning branden är på väg att sprida sig, säger Johan Szymanski.

Vädret är avgörande

Skogsbränderna i Sverige sommaren 2018 svepte med sig hälften så mycket skog som just nu brinner i Ryssland. Då slukade ett femtiotal skogsbränder 25 000 hektar skog. Internationella hjälpinsatser i form av brandmän, helikoptrar och flygplan från flera europeiska länder gjorde att bränderna gick att släcka.

Johan Szymanski, vakthavande brandingenjör i Stockholm, hyllades för sitt arbete som räddningsledare under sommaren 2018. Han menar att väderleken är avgörande för att släcka bränderna.

– Stora skogsbränder skapar sitt eget väder där värmen blir så hög att regn får svårt att komma nära.

Följ ämnen i artikeln