Minst 25 gripna efter planer på statskupp – prins pekas ut

Publicerad 2022-12-07

Minst 25 personer ska ha gripits i Tyskland i en rikstäckande gryningsräd mot delar av det högerextrema nätverket Reichsbürger.

Enligt flera tyska medier ska anledningen vara att gruppen misstänks för att ha planerat en statskupp.

En av de gripna ska vara adelsmannen prins Heinrich XIII Reuss.

Upp emot 3 000 poliser ska deltagit i räden under tidig onsdagsmorgon där de genomsökt över 130 hus och lägenheter över stora delar av Tyskland.

Tillslagen ägde rum i elva av Tysklands sexton delstater, skriver public service-sajten Tagesschau.

Enligt åklagaren i fallet är det sammanlagt omkring 50 personer som anklagas för bildande av vad som beskrivs som en högerextrem terrorgrupp med målet att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket, enligt tyska Die Welt.

Konkret ska det handla om planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot el-infrastruktur i syfte att åstadkomma ett ”inbördeskrigsliknande” tillstånd, enligt åklagare.

Tysk polis genomförde morgonrazzior i elva av sexton tyska delstater.

Tidigare specialsoldater

En betydande del av gruppen består av tidigare soldater, vissa av dem från specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK), något som enligt utredare gör gruppen särskilt farlig.

Polisen har haft kännedom om Reichsbürger-rörelsen sedan 2016 och uppskattar att nätverket kan bestå av 21 000 anhängare. Av dem ska cirka 1 000 anhängare klassas som högerextrema, enligt den tyska polisen. Rörelsen har även tidigare våldshistorik då en anhängare 2016 ska ha skjutit ihjäl en officer i Georgensgmünd, Bayern.

Den federala elitpolisstyrkan GSG 9 – kanske mest känd för sitt fritagande av 90 gisslantagna passagerare på ett kapat Lufthansaplan i Mogadishu 1977 – deltog i gryningsräderna, tillsammans med omkring 3 000 poliser.

Kopplas till extremiströrelse – prins pekas ut

De misstänkta kopplas till den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner tyska förbundsrepubliken, utan i stället svär trohet till det föregående Tyska riket (kejsardömet som upplöstes 1917).

22 av de gripna är tyska medborgare. En person greps i Kitzbühel i Österrike och en i den italienska staden Perugia.

En av de gripna som pekas ut som medlem i nätverket Reichsbürger är adelsmannen prins Heinrich XIII Reuss. Enligt tidningen Welt ska han ha delat antisemitiska konspirationsteorier redan på ett internetforum i Zürich 2019, där han hyllat Tyskland som en icke suverän stat.

– Det finns många prinsar och adelsmän i Tyskland vars titlar härstammar från det gamla Tyskland. Den här mannen förekommer inte i internationella kungliga kretsar så vitt jag vet, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

Planerat statskuppen på jaktslott

Enligt Welt har en talesperson för familjen Reuss beskrivit prinsen som en ”förvirrad gammal man” som ”fastnat i konspirationsteoretiska missuppfattningar”.

En annan person som misstänks för inblandning i rörelsen är den före detta parlamentarikern Birgit Malsack-Winkemann, som varit medlem i det högerpopulistiska tyska partiet AfD mellan 2017 och 2021. Hennes eventuella roll i rörelsen har inte bekräftats från myndigheter.

Polisen misstänker att statskuppen kan ha planerats på ett jaktslott i södra Tyskland, som ägs av Henrik XIII Reuss, rapporterar Welt.

Poliser vid en av razziorna, i detta fall i Frankfurt.