Från frälsare till slagpåse

Obama utmålas som "inte vuxen" i ny bok

Obama.

WOLFGANG HANSSON. Han har gått från att vara frälsaren till att bli allas slagpåse.

I en ny bok framställs USA:s president Barack Obama som oengagerad, svag och "inte vuxen".

Tajmingen kunde inte ha varit sämre.

Obamas opinionssiffror befinner sig redan på rekordlåga nivåer. Ett drygt år före nästa presidentval ger bara drygt 40 procent av amerikanerna Obama godkänt. Över hälften är missnöjda med hur han sköter sitt jobb.

Presidenten har under den senaste månaden fått hård kritik för hur han hanterar landets ekonomin och för att han är alltför rädd att fatta svåra beslut om han inte har oppositionen med sig.

Misstag

Boken "The Confidence Men" av journalistveteranen Ron Suskind förstärker den bilden.

"Vi är ensamma hemma. Det finns ingen vuxen som tar ansvar här. Clinton hade aldrig gjort de här misstagen".

Orden är Larrys Summer som tidigare var ordförande i Obamas ekonomiska råd. Uppenbarligen frustrerad med presidentens hantering av en rad svåra frågor som han ärvde från sin George W Bush, som bilindustrins kris och finanskrisen efter Lehman Brothers konkurs.

I boken som bygger på över 200 intervjuer med medarbetare i Vita huset, inklusive presidenten själv, framträder fler ledande kvinnor som klagar över bristande inflytande och sexistisk behandling. Vid ett tillfälle hotar en kvinnlig medarbetare att lämna en middag där Obama är värd.

Ingen respekt

Kritiken i boken verkar vara att Obama var en glad amatör när han flyttade in i Vita huset. Utan den erfarenhet som krävs för att lösa svåra kriser. Och att han hade svårt att få de äldre och mer erfarna medarbetarnas respekt.

Bland annat påstås att finansminister Timothy Geithner vid ett tillfälle helt sonika vägrade lyda order och tar fram en plan för att ta över konkurshotade Citibank.

Problemet för Obama är att boken förstärker en bild som redan finns av en handlingsförlamad president med bristande erfarenhet. Vilket är precis den linje som republikanerna driver i den presidentvalrörelse som redan har startat och där Obama kämpar i motvind.

Av hoppet om de stordåd USA:s första svarta president skulle uträtta återstår numera mest besvikelse och uppgivenhet. Frälsaren har kommit ner på jorden och framstår nu som en vanlig dödlig.

Mer aggressiv

Obama första försök att slå tillbaka mot bilden av sig själv som velig och svag kom när han för några dagar sedan presenterade sitt program för att få USA:s ekonomi på fötter. Presidentens ton var helt förändrad. Borta var den milde, samarbetsvillige presidenten. Ersatt av en tuffare och mer aggressiv framtoning.

Planen innehöll kraftiga skattehöjningar som Obama vet att republikanerna kommer att säga nej till. Därmed markerade Obama att det är slut på samarbetsinviterna. Att han i fortsättningen tänker driva sin egen linje mer kraftfullt. Och om republikanerna fäller hans förslag får de själva stå till svars inför det amerikanska folket.

"Nye" Obama mottogs väl av hans egna kärnväljare som är trötta på att en liten klick extremt konservativa i det republikanska partiet håller hela nationen och presidenten som gisslan.

Den nya skandalboken riskerar att omintetgöra Obamas försök att ändra bilden av sig själv.