Uppgifter: Nazisten Andreas Carlsson utlämnas till Sverige

Publicerad 2015-11-27

Nazisten Andreas Carlsson, som misstänkts för att försökt döda Showan Shattak och flera av hans vänner, kommer att utlämnas till Sverige från Ukraina.

Det bekräftar UD för Aftonbladet.

Andreas Carlsson flydde utomlands efter att han vid en feministisk demonstration på internationella kvinnodagen i Malmö förra året skadade sex personer, däribland den då 25-årige Showan Shattak, som var nära att dö av sina skador.

Strax efter händelsen kunde polisen gripa tre personer med kopplingar till extremhögern.

Andreas Carlsson, 32, häktades i sin frånvaro och efterlystes internationellt, misstänkt för flera fall av mordförsök. 32-åringen från Svalöv var en förgrundsgestalt inom det nazistiska partiet Svenskarnas parti, som nu är nerlagt.

Blir utlämnad till Sverige

Det fanns tidigt uppgifter om att Andreas Carlsson hade flytt till Ukraina. Där befann han sig även några dagar innan knivattacken i Malmö.

I går kunde Aftonbladet berätta att den efterlyste svenske nazisten hade gripits i Ukraina tidigare i veckan.

– Det känns skönt, sa Showan Shattak till Aftonbladet efter beskedet om gripandet.

Nu ska Andreas Carlsson lämnas ut till Sverige, trots att det inte finns något utlämningsavtal mellan länderna.

– Det är sannolikt att så kommer att ske i detta fall, säger Anna Ekberg på Utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Hon säger att grunden för utlämnandet är Sveriges goda relation med Ukraina. När Andreas Carlsson kommer att utlämnas till Sverige är fortfarande oklart.

Hånade polisen på Facebook

Andreas Carlsson har flera gånger lagt upp statusar på Facebook, där han bland annat har hånat polisens jakt på honom. Dagarna efter attacken lade han upp texten:

"Insatsstyrkan stormade mitt boende med dragna vapen innan i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck."