Polis gjorde knarkräd på skola på Östermalm

Publicerad 2015-06-16

14 ungdomar misstänks för narkotikabrott efter att polisen slagit till på en grundskola på Östermalm i Stockholm.

Tillslaget skedde i slutet på maj efter två veckors spaning.

Polisen hade fått tips om att det var mycket cannabis i omlopp på en grundskola på Östermalm i Stockholm.

Efter två veckors spaning i slutet på maj togs flera ungdomar in på kontroll.

11 ungdomar under 18 år misstänks nu för narkotikabrott. De misstänks ha rökt cannabis. Ytterligare tre ungdomar under 18 år kan komma att misstänkas för att ha langat cannabis, enligt ett pressmeddelande från Citypolisen i Stockholm.

”Gått under vår radar”

Ingen av de misstänkta ungdomarna har tidigare blivit rapporterade för narkotikabrott, och polisen ser det som en framgång att ha kommit i kontakt med dem.

– Vi har kommit i kontakt med ungdomar som tidigare gått under vår radar och framförallt identifierat unga tjejer som missbrukat cannabis. Dessa tjejer är oftast relativt osynliga för oss annars, eftersom de inte utmärker sig lika mycket som killar i dessa sammanhang, säger Helena Henriksson, inspektör på ungdomsgruppen i polisområde Stockholm City, i pressmeddelandet.

Ungdomarna räds inte cannabis

Enligt polisen finns det en attityd hos ungdomarna att det är okej att röka cannabis, vilket polisen ser som olycksbådande.

– Man ser inte kopplingen mellan sitt eget rökande och missbrukarna på till exempel Plattan (Sergels torg reds. anm.). Och visst, det är absolut inte alla som röker cannabis som kommer att sluta så. Däremot så vet vi att de narkomaner vi ingriper mot på Plattan, en gång började sitt missbruk genom att röka cannabis, säger Helena Henriksson.