Nu börjar utredningen av färjekollisionen

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-19

Nu börjar utredningen av färjekollisionen.

Kaptenerna på de båda fartygen hörs.

– Det inleds en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafiken, säger Anki Larsson, biträdande vakthavande befäl på polisen i Göteborg.

Efter klockan 03 kunde M/S Stena Jutlandica förtöja vid kajen i Göteborg – med ett stort hål i skrovet. Färjan hade kolliderat med en tankbåt på havet utanför Vinga och börjat ta in vatten. Nu inleds utredningen.

– Vi är fortfarande kvar på platsen och samverkar med räddningstjänst och kustbevakning, säger Anki Larsson, biträdande vakthavande befäl på polisen i Göteborg.

– Det inleds en förundersökning och det går som vårdslöshet i sjötrafiken, så det går under sjölagen. Utredningsåtgärderna kan ju innebära förhör och kontakt med kaptenerna på respektive fartyg.

Tankfartyget utreds

Under natten jobbade sex brandmän med att länspumpa färjan. De har lämnat platsen men låtit pumparna vara kvar så att Stenas personal kan fortsätta tömningsarbetet. Nu har räddningstjänsten bara ledningskapacitet kvar på plats för att planera förmiddagens utredning.

– Insatschef och räddningschef är där i beredskap för att titta på samordningen mellan myndigheterna som kommer att bli involverade i det här, för vi vet inte riktigt vart detta tar vägen, säger Hans Carlsson, stabschef på räddningstjänsten i Göteborg.

– Vi behöver kanske göra dykningar och titta på fartyget och sådana saker. Det finns några sådana frågetecken som ska redas ut under förmiddagen.

Räddningstjänsten har under natten undersökt vattnet – och tankbåten. Den är lastad med 12 000 ton diesel och bensin.

– Den ligger för ankare ute vid fjorden och den ska det också göras en undersökning på. Men det finns inga tecken på läckage eller någonting sådant, säger Hans Carlsson.

Flygplan kopplas in

Men eftersom de hårda vindarna på 15 m/s gör det svårt att bedöma har Kustbevakningen och räddningstjänsten ändå inlett en miljöräddningsoperation med två fartyg, dykare – och ett flygplan. På grund av blåsten fick tankbåten flyttas och förankras för att kunna kollas.

– Nu undersöker våra dykare den för att se om det är några missat några skador, säger Kustbevakningens kommunikatör, Pernilla Östlund.

– Sedan har vårt kustbevakningsflyg varit uppe och flugit över området och man kan inte se att det har varit någon form av utsläpp.

Efter en genomgång av båtens yttre kunde man konstatera att det var intakt och att den kunde åka vidare till Halmstad för att lasta av. Klockan 16 på söndagseftermiddagen hade polisen fortfarande ingen misstänkt.

Följ ämnen i artikeln