Larmet: De kan gå miste om 100-tals kronor varje månad

Uppdaterad 2015-11-19 | Publicerad 2015-11-11

Över 60 000 av landets fattigaste pensionärer kan gå miste om hundratals kronor varje månad.
Bara för att de inte har anmält att de har fått högre hyra.
– Det här är jätteviktigt. Den här gruppen har det ju dåligt ställt, säger Pensionsmyndighetens Maria Modin.

Hyrorna höjs i snitt två procent varje år. Det kan innebära att de pensionärer som har de lägsta pensionerna ska få högre bostadstillägg. Men många anmäler inte sina nya hyror – och går miste om pengar.
– Det är väldigt många som inte vet att de måste anmäla en ändrad hyra till oss. Det innebär att de får för lite i bostadstillägg, jämfört med vad de har rätt till, säger Maria Modin, kontrollansvarig på Pensionsmyndigheten.
Pensionsmyndigheten har nu gjort en kontroll av hur många det kan vara som månad efter månad får för lite.

Hyreshöjning nyckeln

– Den här gruppen har det ju dåligt ställt. Det kan handla om några hundra kronor mer i månaden. Det blir ganska mycket pengar på ett helt år, säger Maria Modin.
Så många som 61 613 pensionärer har troligen rätt till större bostadstillägg. Det här riskgruppen omfattar pensionärer som redan har bostadstillägg, har en hyra under 5 000 kronor i månaden och som inte har anmält någon hyreshöjning på minst två år.
– Det är stor sannolikhet att man har rätt till högre bostadstillägg om man är bland de 61 613. Det avgörande är då om man har haft en hyreshöjning de senaste åren, det är det vi inte vet. Men de flesta i landet har ju fått högre hyra, säger Maria Modin.