”I rymden är husmanskost är bäst i längden”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

Läs chatten med rymdexperten Charlotte Beskow

jonas säger: Tar man vara på det mänskliga avfallet(urin,avföring) på något sätt?

Charlotte Beskow säger: Man kan återvinna vattnet, men just nu gör man det inte.

oliver säger: Hej charlotte min fråga lyder: var slänger man soporna ?

Charlotte Beskow säger: Det finns en transport farkost fast satt på ISS. Samma farkost som tog upp last används för att ta ut skräpet. Det sista som görs innan den avdockar och lämnar plats för en ny transport farkost är att lasta ombord allt man vill bli av med.

Robert säger: Har man inte några planer på obemannade transporter till ISS. Det borde ju gå och vara mycket effektivt.

Charlotte Beskow säger: Vi har obemannade transporter redan idag. Den ryska transport farkosten, Progress, gör 5-6 flygningar per år. Nästa år kommer en Europeisk farkost att hjälpa till med det arbetet

M-Troid säger: Vad kostar det på ett ungefär per kilo att skicka upp något i rymden?

Charlotte Beskow säger: Bra fråga, minns ej exakt men mellan 100 och 1000 USD / kg

jesper säger: Hej! vad händer om man blir akut sjuk på färjan eller rymdstationen? har dom tagit bort blindtarm och allt sånt innan dom åker upp?

Charlotte Beskow säger: De som är utvalda att flyga har genomgått alla medicinska kontroller innan de far iväg. Skulle något hända finns det alltid en i besättningen som har någon typ av medicinsk utbildning. Man har ett första hjälpen kit ombord och man kan få instruktioner från marken (där all expertis finns tillhands). Skulle det bli riktigt illa får de fara tillbaka till Jorden.

C säger: Hur många personer är det som "bor" på ISS? Hur ofta får de besök av bemannade eller obemannade farkoster med leveranser av förnödenheter?

Charlotte Beskow säger: I princip har ISS en permanent besättning på 3 personer. Antalet begränsas utav tillgängliga platser i Soyuz farkosten (den sk liv båten). Soyuz har en livslängd i rymden på 6 mån dvs man byter besättning var 6:e månad. Det konmmer 5-6 obemannade frakt transporter per år, dvs i snitt en varannan månad.

mikaela säger: hej! hur bevarar man mat å sånt i rymden?

Charlotte Beskow säger: Maten är tillagad i rymden och är torkad / vacuum förpackad när den skickas upp. Dessutom är den behandlad för att klara sig länge. Men, naturligtvis lägger man in lite färskvaror i transport farkosten, frukt och grönsaker som bör konsumeras raskt (precis som på jorden).

oliver säger: Skickar man upp djur i rymden ? isf hur klarar dom sig ?

Charlotte Beskow säger: Jag svarade fel nyss. Maten ar tillverkad på marken innan den skickas upp.

Charlotte Beskow säger: Nej man skickar inte upp djur i rymden.

roblibob säger: Hur fungerar det med syre på stationen?

Charlotte Beskow säger: Det finns flera sätt at få syre

1 . Det finns en syre generator ombord, en sk ELEKTRON, rysk utrustning från MIR

2. Progress och den Europeiska arkosten ATV tar med sig syre upp

3. Reserv system som består av en särskild sorts ljus som genererar syre när de brinner

Robert säger: Hur stor ska ISS bli? Skickar man även upp nya sektioner till stationen i obemannade farkoster?

Charlotte Beskow säger: Det skall upp ett par moduler till, 2 st stora solpaneler och diverse annan utrustning.

De obemannade farkosterna kan ta upp last som inte är större än 90 cm (storleken på luckan). Endast Skytteln kan ta stora föremål då dess last luckor öppnas i hela lastutrymmets längd.

Kenta säger: Äter man gott i rymden? oxfilé etc?

Charlotte Beskow säger: Rysk erfarenhet från väldigt långa flygningar visar att det är bäst med husmanskost i längden, gryta, potatis, enklare rätter. Men människan behöver omväxling så av och till äts det säkert oxfile. Maten smakar dock inte lika mycket i rymden som nere på jorden. Arla har utvecklat en särskild yoghurt som fallit astronauterna i smaken.

Gagarin säger: Vad jag har förstått kan inte astronauterna duscha under sin vistelse i rymden. Hur gör de som är på ISS i ett halvår egentligen?

Charlotte Beskow säger: Hej Gagarin... kom ihåg att vatten är tungt. Dessutom faller det inte ned, som i ditt badrum, utan dropparna far omkring och riskerar att sätta sig lite här och var. Detta kan vara en risk när man har så mycket elektronisk utrustning i samma utrymmen. Att duscha är lite slöseri med en viktig resurs. Våt servetter räcker för att hålla sig ren. Vattnet behövs som dricksvatten.

Klas Brink säger: Hej Charlotte. Kan dom välja vad dom får upp eller finns det begränsningar för vad dom kan få upp?

Charlotte Beskow säger: Besättningen kan framföra önskemål om mat, men naturligtvis är allt noga kontrollerat ur diet synpunkt, dvs, precis som här på jorden måste man se till att få i sig hela kostcirkeln.

drf säger: Hej charlotte. Jag undrar ungefär hur mycket en rymddräkt kostar? (sådan som används vid EVA på ISS) Och sen skulle jag vilja veta vad som händer om någon på färjan skulle bli sjuk och hinna kräkas innan de kan göra det i avsedd behållare. Är det mycket farligt?

Charlotte Beskow säger: Hur mycket kostar en rymddräkt. Jag vet inte exakt men det är ingen billig historia. Stycke priset är egentligen rätt ointressant. Utvecklingkostnaderna är stora och då blir priset väldigt beroende av hur många dräketr som tillverkas. Om någon skulle kräkas blir det inte så skojigt i och med att magens innehåll kan spridas över en stor yta. Det luktar illa för alla. Vätska på el utrustning kan dessutom orsaka kortslutning (percis som på jorden) så det är inte bra att ha flytande materia i luften.

kaka säger: hur gör man med smutsiga kläder? har dom en tvättstuga ?

Charlotte Beskow säger: Nej de har ingen tvättstuga. Smutsiga kläder tas antingen ned med Skytteln eller slängs ihop med annat skräp när transportfarkosten lämnar ISS.

Elvis säger: Är det möjligt att i framtiden dumpa alla jordens sopor i rymden så att vi inte förorenar våran jord? Vore inte det en smart ide?

Charlotte Beskow säger: Nej det är ingen smart ide alls. Låt oss istället lära oss att ta hand om vår egen miljö. Soporna från ISS slängs inte i rymden. Transportfarkosten skickas tillbaka ned mot Jorden och brinner upp i atmosfären ihop med sin last.

säger: Är astronauterna under konstant övervakning eller har dom privata rum där dom kan vara sig själva utan att bli spionerade på?

iban säger: Hej. Vad är det för utbildning som krävs för att arbeta inom rymden? Vad har du själv för utbildning?

Charlotte Beskow säger: Det finns inga privata rum. Man får finna sig i att leva tätt ihop. De har ingen övervakning, de kan välja när kameror är på. All kommunikation med marken sker via en särskild länk som inte alltid kan avlyssnas av andra.

Charlotte Beskow säger: Hejsan, bra fråga. Utbildning. 1000 tals människor runt om i världen arbetar med rymd. mest ingenjörer men även alla andra typer av personer behövs: pedagoger, tolkar, skribenter, översättare, jurister, sekreterare, media folk mm mm mm. Perfekt bransch för kvinnor och en oerhört stimulerande miljö i största allmänhet!

bjomape säger: Tror du att en rymdhiss någonsin blir verklighet? (dvs en geostationär satellit som är förankrad med en lång "lina", där farkoster kan klättra upp och ner)

Charlotte Beskow säger: Nja, i dagens läge tror jag inte att man kommer att ha en lång lina till marken. Däremot Kan en rymdbas bli verklighet? ISS är redan en rymdbas, och den erfarenhet vi nu skaffar oss hjälper oss att planera inför nästa steg. Vad är då nästa steg? Kanske en bas på Mars... eller på Månen... eller en färd ut i solsystemet... vi får jobba vidare och se vad som är rimligt att satsa på med de resurser som står till vårt förfogande

Följ ämnen i artikeln