Ygeman: Ingen kris inom polisen

Publicerad 2016-09-04

Polisen klarar upp färre och färre brott. Många poliser slutar för att arbetsmiljön är för dålig.

Men inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte säga att det finns en kris inom polisen.

– Vi har ett mycket ansträngt läge, men kris är något helt annat, säger han till Aftonbladet.

Polisens brottsuppklaring har inte varit så här låg på 16 år, enligt en genomgång som DN har gjort. Förra året klarades 14 procent av brotten upp.

Anställda inom myndigheten slutar för att arbetsmiljön är för dålig. För få får göra för mycket, är kritiken.

”Politikerna förstår inte”

Martin Melin, polis och tidigare tv-profil, säger i en intervju med Aftonbladet att polisen inte klarar av uppdraget att få folk att känna sig trygga på gator och torg.

– Jag tror inte politikerna och cheferna förstår allvaret, säger Martin Melin.

Statsminister Stefan Lövfen (S) har tidigare i veckan sagt att det inte finns någon kris inom polisen. Och Anders Ygeman håller med.

– Jag delar den uppfattningen, vi har ett mycket ansträngt läge, men kris är något helt annat. Vi har 28 000 polismedarbetare som gör ett bra och hårt arbete varje dag för att Sveriges medborgare ska känna sig trygga, säger han till Aftonbladet.

”Svåra omvärldsfaktorer”

Men ingen kris?

– Nej, vi har ett mycket ansträngt läge och det beror på att vi har gjort den största omorganisationen sen 60-talet samtidigt som vi har de här mycket svåra omvärldsfaktorerna med det högsta flyktingmottagandet sen andra världskriget. Vi har gränskontroller för första gången på 20 år, och ett förhöjt terrorhot, säger Anders Ygeman.