Tvingar sina medarbetare att vara vakna

Publicerad 2016-11-08

Han sover inte mycket.

Och beskrivs som en man som inte står ut med att vara ensam utan tvingar medarbetare att sitta uppe och prata med honom.

Ändå avfärdar han deras råd utan att blinka, skriver New York Times i ett reportage.

Donald Trump har i sin gulddekorerade Boeing 757 flugit från delstat till delstat under de senaste dagarna. Opinionsmätningarna visar att han har tagit ikapp sedan FBI-chefen James Comey deklarerade att man granskar 650 000 nya mejl som har koppling till Hillary Clinton. De flesta av mejlen visade sig vara sådana som FBI redan granskat och Comey gick under söndagen ut med att FBI inte ser något brottsligt i den nya utredningen. Ett bakslag för Trump.

Föredrar svärsonens röst

New York Times har, med hjälp av källor på insidan, följt den republikanske kandidaten under hans långa kampanj mot presidentposten och publicerar i ett långt reportage bilden av Trump som en man som ombord på sitt flygplan knappt sover. I stället sliter han till sig sina medarbetare och tvingar dem att prata med honom eftersom han inte gillar att vara ensam med sina tankar, skriver tidningen.

Han föredrar när svärsonen Jared Kushner, gift med dottern Ivanka Trump, pratar med honom med sin lugnande, viskande röst.

Trump poängterar ständigt att kampanjen är på rätt spår. ”Titta på den där folkmassan”, utbrast han för sin unga pressekreterare för några dagar sedan när han flög över Florida samtidigt som tv:n i planet bytte kanal till Fox News och visade en hurrande folkmassa som spänt väntade på marken.

Får inte längre twittra

Han kämpar med sitt omättliga behov av uppmärksamhet, skriver New York Times. På utsidan finns en stabilitet som på senare tid gjort att han berövat Hillary Clinton hennes främsta vapen i racet: hans egna klavertramp.

Men på insidan råder turbulens. Det är svårt för honom att acceptera alla hinder som finns på vägen till Vita huset.

I ett försök att städa till Trumps budskap har han nu blivit fråntagen sitt Twitterkonto, ett konto som kandidaten använt för att både smutskasta och slå tillbaka på alla som inte håller med honom. Men privat fortsätter han att berätta hur han ska straffa sina motståndare efter valdagen. Bland annat hur han skulle hämnas på en så kallad ”superpac”, en insamlingsorganisation, som inte varit honom till lags.

Medarbetare går inte att sparka

Trumps kampanj skapar inte längre rubriker genom att anställda ertappas med skandaler. Istället präglas kampanjen av medarbetare som inte går att sparka, som kivas och har oklara arbetsuppgifter och inte kan fullgöra basala uppgifter, skriver New York Times.

Resultatet uppges vara kaotiskt. Rådgivare som skulle fått sparken för månader sedan, som Corey Lewandowski, är fortfarande i frekvent kontakt med kandidaten och erbjuder råd. Trump, som inte använder en dator, är djupt kritisk till kampanjens kostnader för alla tiotals miljoner digitala annonser. Anledningen: Hur kan något han inte ser ha effekt?

Inte ens medarbetare som erbjuder sig att lämna kampanjstaben får det. Jason Miller, en av Trumps kommunikationsrådgivare, ville självmant avgå efter att han ertappats vid en strippklubb i Las Vegas. Det fick han inte.

Han skulle stämma dem

New York Times har fått den unika inblicken i Trumps kampanj genom att erbjuda anonymitet och intervjua dussintals personer som arbetar tätt tillsammans med honom.

Vid ett tal den 22 oktober i Gettysburg i delstaten Pennsylvania hade hans rådgivare lagt fram 15 punkter som Trump skulle hålla sig till. Fokus skulle ligga på att ”städa upp i systemet”, eller ”drain the swamp”, en fras som Trump mer frekvent börjat använda på sina valmöten i sin kritik mot Washingtonetablissemanget.

Men Trump blev frustrerad över instruktionerna. Washington Post hade precis publicerat det klipp där Trump hörs skryta om att sexuellt ofreda kvinnor vilket lett till att ett antal kvinnor trätt fram och sagt att han förgripit sig på just dem.

Trump menade att han inte bara kunde luta sig tillbaka och låta dessa kvinnor anklaga honom. Han skulle stämma dem. Rådgivarna bad honom att tänka om – utan resultat. Talet blev djupt kritiserat, skriver New York Times.

”Vad tror ni det betyder?”

När nyheten kom den 28 oktober om att FBI öppnar Hillary Clintons mejlutredning på nytt såg Trump och hans team detta på den enorma platt-tvn ombord på hans flygplan. Trump visste inte hur han skulle svara.

– Vad tror ni att det betyder? ska han ha sagt.

Den samlade skaran av män som satt i vita läderfåtöljer tänkte samma sak: Det kunde förändra valet. Men majoriteten avrådde Trump från att gå ut för hårt, han måste tona ner sin upphetsning. De liknade det vid ett vilddjur som alltför ivrigt jagar sitt byte och rusar ut över klippkanten, eller ”an electoral abyss”.

I talet strax därefter inledde ”The Donald” med FBI-utredningen men gick också snabbt vidare, precis som rådgivarna sagt.

Trots att förtidsröstningen, som varit större än någonsin tidigare, pekar i Clintons rikting är Trump övertygad om en sak.

– Jag kommer att vinna, säger Donald Trump.

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid