Nu letar de efter nytt torp att fixa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-12

SVT rustar för ännu en somrig succé

Sommartorp sökes - för 1,4 miljoner tv-besökare.

I dag annonserar SVT Örebro efter lämpligt torp att rusta för ytterligare en somrig tittarsuccé.

Men populära programledaren Gila Bergqvist kanske inte kan vara med.

ANNONSERAR EFTER LÄMPLIGT HUS Glad vinternyhet: ännu ett sommartorp ska renoveras. Enda orosmolnet är att programledaren Gila Bergqvist kanske måste hoppa av. Men inredaren Ernst Kirchsteiger och snickaren Mathias Alton är redan klara för en ny torpsommar.

- Gila har fått nytt jobb som barn- och ungdomsfilmskonsulent på Svenska filminstitutet, säger producenten Anneli Mencin. Vi hoppas att hon kan få ledigt för att göra Sommartorpet. Hon vill förstås gärna vara med.

I så fall blir den kända händiga trion komplett med snickaren Mathias Alton och inredaren Ernst Kirchsteiger.

Seriens tio program drog förra sommaren runt 1,4 miljoner tittare i snitt. Bara Lasse Berghagens allsång på Skansen slog torpet.

Första sommaren, 1999, fixades ett lantligt men slitet gammalt torp. I fjol rustades ett torp i sjöidyll - och ännu fler tittare la till vid nysnickrade bryggan.

Faluröda drömmar

Faluröda drömmar och byggnadsvård är inne. Torp i Örebrotrakten och i Bergslagen har blivit mycket attraktiva efter tv-lyftet.

Ett tips: nu i vinter finns faktiskt gott om fyndtorp till salu för dig som själv vill ta hand om ett slitet kulturarv när det våras.

Vurmar för lantgården

- Vi vill hyra ett torp i anslutning till lantgård med djur, säger Anneli Mencin. Och tar emot tips om hus där vi kan få bra bygg- och inredningsidéer.

Ernst Kirchsteiger vurmar mest för lantgården. Han vill nämligen ha massor av gamla grejer att återanvända. En mjölkpall i köket?

Färdigt till kräftskivan

Måndagen den 3 juni börjar Sommartorpet i SVT 1. Den 12 augusti ska stugan vara inflyttningsklar.

Lagom till kräftskivan.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln