Turisten omkom i explosionen

Publicerad 2011-11-24

Svensken: Vi flydde för våra liv

140 svenskar fanns på hotellet när de enorma explosionerna inträffade. Flera av svenskarna satt i rullstolar, och räddades av sina assistenter.

– Jag visste att vi måste fly för våra liv, säger hotellgästen Magnus Lager.

I dag avled den svårt skadade norska turisten på sjukhus.

Gasexplosionerna på hotellet Cordial Mogán Playa i Puerto de Mogán på Gran Canaria kunde ha slutat i en total katastrof.

Magnus Lager från Hässleholm befann sig i frukostmatsalen strax före smällen.

Två smällar på rad

– Jag kände först en lukt av gas och eftersom jag jobbar med brandsäkerhet i Sverige är jag väl medveten om vad det innebär. Fort som fan fick jag ner mina vänner i rullstolar. Vi är ett gäng här med handikappade människor.

– När vi hade nått nästan fram till utgången kom den första smällen och sedan en till. Det var enormt vilken knall det blev. Jag visste att vi måste fly för våra liv. Vi lyckade få ut alla snabbt, säger Magnus Lager.

En kvinnlig norsk gäst i 50-årsåldern skadades allvarligt i olyckan, enligt Canarias7. Den 55-åriga kvinnan, fick 100-procentiga brännskador då en gasbehållare smällde när en tankbil levererade gas till hotellet. På torsdagsmorgonen avled hon av sina skador.

Fyra personer skadade

Ytterligare fyra personer skadades allvarligt. Enligt uppgift jobbar de på hotellet, men deras nationaliteter är fortfarande okända.

– Jag såg hur brandmännen spolade vatten på skadade människor. Det var hemskt att se, säger Magnus Lager.

Ving har 92 svenska gäster på hotellet, Fritidsresor fyra och Apollo 44 personer. Ingen av researrangörerna har några uppgifter om skadade svenskar.

Enligt Tómas Lorenzo, säkerhetsansvarig i kommunen, inträffade olyckan i samband med att en tankbil skulle leverera gas till hotellet.