En miljon svenskar vaccinerade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-27

”Ett antal hundra tusen människor slipper bli sjuka”

Stockholm. Enligt Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen har nu ungefär en miljon människor i Sverige vaccinerats.

– Det innebär att ett antal hundra tusen människor slipper bli sjuka, och ett antal tusen människor slipper bli svårt sjuka, säger han.

Tegnell redogjorde för läget vid en presskonferens i dag tillsammans med folkhälsominister Maria Larsson. Tegnell tog också upp den pågående ryktesspridningen om att vaccinet är farligt.

– Det har exempelvis påståtts att Tyskland ska byta vaccin. Men detta är en myt. Tyskland tänker inte köpa nytt vaccin, säger han.

”Viktigt att inte vilseledas”

– Jag har förståelse för om folk vill vara försiktiga. Men det är också viktigt att inte låta sig vilseledas. Den svenska vaccinationskampanjen är inte unik och vi beter oss inte underligt här i landet.

Jan Liljemark på Läkemedelsverket rapporterade att cirka 100 fall av biverkningar hittills rapporterats.

– Det är en helt förväntad siffra, säger han.

Smittspridningen ökar

Maria Larsson säger att smittspridningen ökar.

– En miljon svenskar har vaccinerat sig och vi har ännu lite tid på oss innan den stora smittspridningen väntas börja, säger hon till TT.

Hon hoppas att så många svenskar som möjligt ska vaccinera sig. Hon säger att det inte har några "konstiga biverkningar"

– Så man kan känna sig väldigt trygg med vaccinet.

Nästa vecka börjar vaccineringen mot svininfluensan på Stockholms stads kommunala skolor. 95 000 elever och personal kommer att erbjudas vaccination nästa vecka.

TT

Följ ämnen i artikeln