Bränder hotar Kalifornien

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-04

1.700 hus evakuerade

Tusentals invånare har evakuerats – en brandman har omkommit.

Närmare 20.000 man har nu satts in för att slå ner elden.

Värst drabbat är kustområdet mellan San Francisco och Los Angeles, där firandet av nationaldagen ställts in på flera håll.

Pressen är hård på brandbekämpningen i området, som kämpat mot över 1.800 skogsbränder de senaste två veckorna.

Hundratusentals hektar mark har förvandlats till rykande kol, och ännu rasar ett hundratal bränder som inte är under kontroll.

Cirka 10.700 bostadshus finns i riskområdet och över 1.700 hus har redan evakuerats. Ett 30-tal har brunnit ner.

Ytterligare 300 familjer har fått order om att packa det nödvändigaste och vara redo att utrymma, om vinden vänder och elden får ny fart.

Hotell evakuerar

Med tanke på gästernas säkerhet opch bekvämlighet har dessutom flera stora hotell och spa-anläggningar valt att evakuera.

Norr om Santa Barbara har myndigheterna börjat dela ut ansiktsmasker som skydd mot röken från de massiva skogsbränderna, rapporterar Los Angeles Times.

På fredag förmiddag lokal tid fanns tecken på att elden tappat kraft. Myndigheterna noterade också att luftfuktigheten ökat, vilket gör det lite svårare för elden att sprida sig.

Situationen var trots det så allvarlig att man beslutat ställa in nationaldagsfirandet på flera håll. De stora fyrverkerierna som skulle lyst upp himlen på kvällen den 4 juli ställdes in.

ANNONS