Propagandakrig ska minska skadeverkningar

"Första dygnen avgörande", enligt forskare

När Israel slog ut satellit- och mobiltrafiken i samband med bordningen fanns det ett väldigt bra skäl.

Man ville vinna propagandakriget.

När Israel stoppade fredsaktivisternas möjligheter att meddela sig med omvärlden hindrade man dem samtidigt från att få ut sin bild av händelseförloppet.

Man stoppade också de internationella TV-bolag och journalister som fanns ombord från att få ut en fristående rapportering.

Istället är det Israel som kontrollerar informationen. Det tog mer än ett dygn innan de första deltagarna i Ship to Gaza kunde berätta sin historia. De var inte ombord på båten där dramatiken utspelades.

Mycket tyder på att aktivisterna på den turkiska båten där nio personer blev dödade har isolerats från de övriga. Deras berättelse är mest känslig.

Avgörande

Kristin Riegert är forskare och expert på propaganda vid Försvarshögskolan och Södertörns universitet. Enligt henne är de första dygnen avgörande för vilken sanning som etableras.

– Belägra etern med din version. Det är taktiken i alla krig. Efter en vecka eller en månad när sanningen kommer fram är folk inte lika upprörda längre.

Hon tar fällandet av Saddam-statyn under Irakkriget som exempel. Den var helt iscensatt av amerikanerna.

– Ändå är det en ikonbild från kriget.

Israel har fritt spelrum att gå ut med sin version av vad som hände. En version som kraftigt ifrågasätter att de som befann sig ombord på konvojen verkligen var fredsaktivister.

Redan under gårdagen skickade den israeliska presstjänsten ut filmbilder som sägs visa hur aktivisterna ombord gör motstånd när den israeliska militären bordar fartyget.

Slänger

En film där de centrala momenten är inringade med en gul cirkel sägs visa hur några av aktivisterna slänger israeliska soldater överbord.

Israel beskriver fredsaktivisterna som "terrorister" och "hamas och al-qaida-anhängare".

Vad som är sant i allt detta är omöjligt att veta i nuläget.

Men de israeliska filmbilderna sår ett tvivel. Det går inte att utesluta att några av fredsaktivisterna smugglat med sig vapen ombord eller gjort kraftigt motstånd. Ship of Gaza är en brokig samling av en rad nationaliteter och organisationer.

Misstänksam

Från filmbilderna drar Riegert en klar slutsats.

– Israel behandlar det här precis som en krigssituation. Både i utförande och i propagandan. I ett annat land hade man förmodligen behandlat aktivisterna som demonstranter och anpassat insatsen efter det.

Den här gången är världsopinionen misstänksam mot Israels version trots filmbilderna. Så fast fredsaktivisterna haft svårt att nu ut med sin propaganda är det ändå hittills Israel som är huvudskurken.

– Vissa händelser är av den arten att inte ens den mest skicklige pr-guru kan släta över dem, säger Kristin Riegert. Då handlar det bara om att minimera skadeverkningarna.

Entydiga bevis

Ändå vittnar Aftonbladets mejlbox om att många ser filmbilderna som entydiga bevis för att aktivisterna var beväpnade.

– Varsågod, inse att det är så här det ligger till, står det i ett mejl som har en länk till de israeliska filmbilderna från Youtube.

Fredsaktivisterna fick ut merparten av sin propaganda före händelsen. Man betonade att det var en hjälpkonvoj. Att man var helt obeväpnade och inte tänkte göra annat än passivt motstånd. Däremot undvek man att prata om riskerna för att utnyttjas av Hamas.

När aktivister ombord på "dödsbåten" kan berätta sin historia är en trolig följd att trovärdigheten i den israeliska versionen försvagas.