Hård kritik - tio röster om budgeten

TT

Publicerad 2024-04-15

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, är en av många som kritiserar regeringens vårbudget. Arkivbild.

För lite fokus på tillväxt, för få satsningar på byggsektorn och ett svek mot pensionärer och kvinnor. Kritiken mot regeringens vårbudget rasslar in – från både höger och vänster.

LO: Budgeten ökar arbetslösheten

”Byggarbetare sägs upp här och nu och det skärs ner i vård, skola och omsorg. Det är akuta problem som regeringen struntar i”, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Byggnads: Under all kritik

Liknande tongångar hörs från LO-förbundet Byggnads. Förbundet hade bland annat velat se ett produktionsstöd vid byggande av hyresrätter.

”Även statliga byggkrediter som lindrar den finansiella risken för byggherrar och startlån till förstagångsköpare av bostäder”, säger förbundsordförande Johan Lindholm.

MUF: Fokus behövs på sänkt skatt

”Nu är det dags att förbereda stora tillväxtreformer. Fokus behöver vara att sänka skatten för företag och ingenjörer”, säger Muf:s ordförande Douglas Thor i en kommentar.

Almega: Bekymmersamt

”Det är bekymmersamt att regeringen inte presenterar några långsiktiga reformer för att minska de höga kostnaderna för att anställa personal, trots att vi vet att Sverige har bland Europas högsta arbetsgivaravgifter”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega, i ett pressmeddelande.

PRO: Helt otillräckligt

”Regeringen gör för lite för att lindra fallet i pensionärernas köpkraft, för lite för att stoppa uppsägningar i sjukvården och inget alls för att åtgärda bristerna i äldreomsorgen. Jag är besviken – polletten verkar inte ha trillat ned”, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen: Hyresgäster bortglömda.

”Regeringen fortsätter att strössla subventioner över den som äger sin bostad i form av ROT- och ränteavdrag medan hyresgäster blir utan. Det är bra att regeringen förlänger det tillfälliga tillägget i bostadsbidraget men det räcker inte”, säger förbundsordföranden Marie Linder i ett pressmeddelande.

Timbro: Tondöva satsningar

”Sverige har nolltillväxt, och EU:s tredje högsta arbetslöshet. Att i det läget satsa på låtsasjobb i stället för sänkta skatter och reformer för riktiga jobb är tondövt”, säger chefsekonomen Fredrik Kopsch i en kommentar.

Saco: Saknar tydlig riktning

”Regeringens ensidiga satsningar på yrkesutbildning och nonchalans mot högskolan och dess nedskärningar är oroväckande. Högskolan behöver öronmärkta resurser för omställning, och fristående kurser har en viktig plats i utbildningsutbudet”, säger ordföranden Göran Arrius.

Svenskt Näringsliv: Upp till bevis

”Trots positiva signaler om fokus på återupprättad arbetslinje och tillväxt är det fortfarande brist på konkreta förslag för att få fart på Sverige. Det här måste bli regeringens sista krisbudget”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Kommunal: Sviker kvinnorna

”Med denna välfärdsslakt riskerar vi inte bara brukarna och personalen i välfärden, vi riskerar att vrida tillbaka klockan 50 år i jämställdhetsarbetet där kvinnor förväntades stanna hemma för att ta hand om barnen och de äldre”, säger förbundsordföranden Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.