Dådet kunde ha fått fatala konsekvenser för världsläget

”Utifrån vad vi vet hittills är det svårt att se mordet på ambassadören som annat än ett försök att så misstro mellan Turkiet och Ryssland”, skriver Wolfgang Hansson.

Ett försök att blåsa nytt liv i fiendskapen mellan Ryssland och Turkiet.

Med små chanser att lyckas nu när president Putin och president Erdogan blivit vänner igen.

Men mordet på Rysslands ambassadör är en mycket allvarlig händelse som potentiellt kunde ha fått fatala konsekvenser.

Att mördaren visade upp en polislegitimation och enligt vissa uppgifter tillhörde Ankaras kravallpolis gör att Ryssland i ett annat läge kunde ha tolkat det som att den turkiska regimen låg bakom mordet.

Om mordet inträffat kort efter att Turkiet förra året sköt ned en ryskt stridsflygplan hade Ryssland förmodligen reagerat oerhört starkt på dödskjutningen. Då hade det kunnat bli lite av "skotten i Sarajevo" över det hela.

Nu tonade Kreml istället ned mordet och sade nästan direkt att man såg på det som ett terrordåd. En extrem handling som regimen i Ankara inte hade någon skuld i och som dessutom var svår att stoppa på förhand.

Ryssland och Turkiet har normalt haft goda förbindelser med varandra. Men kriget i Syrien har satt vänskapen på hårda prov. Turkiets president Tayyip Erdogan har varit mycket irriterad på att Ryssland så hårt ställt sig bakom Bashar al-Assad.

Erdogans linje är att Assad måste bort för att det ska kunna bli fred i Syrien och i regionen.

Riktigt farlig blev situationen i november förra året när ett ryskt stridsflygplan som under några sekunder befann sig i turkiskt luftrum sköts ned och Erdogan direkt försvarade den tuffa aktionen.

President Putin blev vansinnig och beordrade omedelbart stopp på alla ryska turistresor till Turkiet. Han hotade också med andra repressalier. En kort period fanns risken för väpnade strider mellan de två länderna. Vad som sannolikt förhindrade det är att Turkiet är medlem av Nato. Om Ryssland agerat militärt hade man riskerat att utmana hela Nato.

Efter ett drygt halvår kröp Erdogan till korset och bad om ursäkt för nedskjutningen av det ryska planet. Sedan sommaren har relationerna mellan de två länderna förbättrats avsevärt.

Så mycket att Moskva och Ankara den senaste tiden suttit i samtal med varandra för att få till en vapenvila i Aleppo så att evakueringen av den hård drabbade civilbefolkningen skulle kunna genomföras.

Häromdagen meddelade Putin att samtal om att få till en fred i Syrien med Ryssland och Turkiet som värdar ska inledas i Kazakstan. Sannolikt ett sätt för Putin att kunna runda FN och för Turkiet att slippa ha USA hängande över axeln i ett läge då Washington mot Turkiets vilja allierat sig med väpnade kurdiska grupper i såväl Syrien som Irak.

Utifrån vad vi vet hittills är det svårt att se mordet på ambassadören som annat än ett försök att så misstro mellan Turkiet och Ryssland. Att gärningsmannen ska ha ropat att han var del av jihad och att ingen fick glömma Aleppo förstärker den bilden.

Även om ryssarna inte kommer att ställa till med något storbråk den här gången är det givetvis pinsamt för Turkiet att man inte klarade av att skydda Rysslands ambassadör under ett publikt evenemang. Ännu värre är det om det visar sig att skytten verkligen ingick i de turkiska polisstyrkorna.

De många terrordåden i Turkiet det senaste året ger en bild av ett land där regeringen inte har kontroll.

Normalt brukar Erdogan skylla alla terrordåd på den terrorstämplade kurdiska gruppen PKK som slåss för ett självständigt Kurdistan eller på Islamiska staten. Den här gången framstår det som mer troligt att al-Qaida anknutna rebellrörelsen al-Nusra froten kan vara inblandade. Det var bland annat deras krigare som höll stånd mot regimen i Aleppo under de hårda bombningarna från syriska och ryska stridsflyg de senaste månaderna.

Följ ämnen i artikeln