Fixa ett eget kryddskafferi

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-07

Helst ska man förstås använda örterna och kryddorna när de är färska, då de ger mesta möjliga smak. Men stora skördar kan man lätt lagra, antingen genom frysning eller torkning.

Frysa: De flesta bladkryddor, till exempel dill, persilja, dragon, mynta och citronmeliss, går utmärkt att frysa som de är eller bladvis. Gärna i små plastlådor eller foliepaket. Smaken behålls i ett år ungefär, men avtar med tiden.

Fördelen med frysning är att kryddorna även efter lång lagringstid är vackert gröna och ger frisk och fräsch smak.

Torka: Nästan alla kryddor, från väldoftande lavendel till dill och persilja, kan man torka och använda långt, långt senare.

Samla ihop kryddorna i små buketter, häng upp dem på ett snöre i ett torrt och luftigt utrymme ett par veckor och förvara dem sedan torrt, gärna i små glasburkar med lock. Fördelen med torkning är hållbarheten.

Följ ämnen i artikeln