FN släpper Libyenmiljarder

Publicerad 2011-08-31

Storbritannien får frigöra motsvarande 1,6 miljarder dollar av frysta libyska pengar för att betala humanitärt bistånd till Libyen, har FN:s säkerhetsråd beslutat. Detta sedan Kina, som hittills bromsat, har gett med sig.

Pengarna är 200 miljoner libyska sedlar, värda 1,86 miljarder dinarer, i brittiskt bankfack.

Men Frankrike och Tyskland får inte släppa 6 miljarder euro, som tillhör Libyen, trots vädjan om att få använda pengarna till akut hjälp, uppger diplomater.

Ryskt motstånd hindrar att Frankrike och Tyskland släpper de libyska tillgångar som de har fryst. För Frankrikes del gäller det fem miljarder euro och i Tyskland en miljard. Den ryska FN-beskickningen har begärt mer information först, säger en västerländsk diplomat.

USA har tidigare fått lov att frigöra en och en halv miljard dollar och 110 miljoner har hittills fördelats.

Generalsekreteraren Ban Ki-Moon vädjade på tisdagen om att säkerhetsrådet snarast ska pröva en begäran om pengar från Libyens styrande nationella övergångsråd (NTC). Han sade att NTC "i stort sett" kontrollerar huvudstaden Tripoli och de flesta andra stora städerna. En uppmuntrande situation, sade han.

Kritisk vattenbrist

Ban sade att det är en kritisk brist på vatten i Tripoli och på humanitära medel runt om i landet.

– 60 procent av Tripolis befolkning saknar vatten.

FN-ingenjörer försöker reparera pumpar som ska hämta vatten till huvudstaden från en jättelik konstgjord flod. Men det saknas bränsle och reservdelar till pumparna, sade Ban.

Han beskrev situationen som i "bästa fall otrygg" när han varnade för säkerhetsläget i Libyen.

Ban underströk att FN snarast behöver sätta upp en beskickning i landet. Han har talat med rebellregimen och internationella ledare om FN:s roll där. Världsorganisationen bör inrikta sig på att återställa den offentliga säkerheten, bidra till nationell försoning och återställa ekonomin och statsmaktens auktoritet.

Skadestånd till offer

Den gamla regimens offer ska kunna begära skadestånd från Muammar Gaddafis miljardförmögenhet, sade chefsåklagaren vid den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag, Luis Moreno-Ocampo, i en videokonferens med bland andra den spanska domaren Baltasar Garzon.

ICC har efterlyst Gaddafi för åtal. Men det är okänt var han är.

De Gaddafitrogna styrkorna vägrar lämna ut sin ledare som gömmer sig någonstans. I stället är de beredda på nya strider till helgen då ett ultimatum från rebellerna går ut.

Natoflyg har försäkrat rebellerna att flyget fortsätter att attackera bland annat Gaddafifästet Sirte tills konflikten är över.

TT

Följ ämnen i artikeln