Massprotester i arabvärlden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-17

Nya protester väntas i dag

Stora delar av arabvärlden skakas av massiva protester.

I Bahrain, Libyen och Jemen har demonstranter dödats.

I dag väntas nya protester i Bahrain i samband med att de döda begravs.

I Bahrain fruktar regeringen nya protester i dag, fredag, i samband med att de som hittills dödats i de våldsamma sammandrabbningarna ska begravas.

Under fredagen väntas också en demonstartion som är för landets regering hållas.

På torsdagen gick säkerhetsstyrkor in och försökte skingra demonstranterna som hade samlats på ett torg i huvudstaden Manama. Fyra människor ska ha dödats i protesterna, enligt BBC.

Minst tre döda

Polisen slog till hårt mot demonstranterna som samlats på Pärltorget i Barhains huvudstad Manama under natten till torsdag. Minst tre personer dödades och 231 ska ha skadats enligt nyhetsbyrån Reuters. Det spekuleras dock i att långt fler personer kan ha dödats.

Det var när demonstranterna låg och sov som de attackerades av styrkor beväpnade med tårgas, gummikulor och hagelgevär.

EU kritiserar

Från EU kom fördömanden snabbt under torsdagen och man uppmanade Bahrain att respektera folks rätt att demonstrera.

I Libyen har landets diktator Muammar Gaddafi tydligt visat att han inte tänker låta folket där upprepa vad som nyligen hände i Egypten. I onsdags dödades minst fyra demonstranter efter sammanstötningar med säkerhetsstyrkor och i tisdags skadades dussintals människor.

Trots det har protesterna fortsatt under torsdagen, och rapporter om skottlossningar mot demonstranterna har konfirmerats från flera ställen i huvudstaden Tripoli, enligt BBC. Som i många andra länder har demonstranterna förklarat en ”vredens dag” då man tänkt fylla gatorna och visa sitt missnöje.

Dödstalen stiger i Libyen

Minst 20 människor dödades under torsdagen i den libyska staden Benghazi vid säkerhetspolisen angrepp på regimkritiska demonstranter, uppgav sjukhuskällor.

Samma antal återgavs av tidningen Quryna, som står den libyske ledaren Muammar Gaddafis son nära.

Ledaren för en människorättsgrupp baserad utomlands berättar för Al Jazeera att det är ont om medicin och utrustning på sjukhusen i al-Baida. Han säger vidare att regeringen vägrar bistå dem med nödvändig utrustning för att kunna behandla de som skadats i protesterna.

Enligt ledaren ska sjukhusen ha tagit emot ungefär 70 skadade sedan i onsdags kväll. Ungefär hälften av dem rapporteras vara svårt skadade.

”USA:s marionetter”

I ett tv-sänt tal på onsdagskvällen förklarade Gaddafi, som lett landet sedan en statskupp 1969, att ”revolutionen skulle fortsätta” och syftade då på sin egen plats vid makten.

De demonstranter som intagit gatorna är fiender och marionetter, enligt diktatorn.

– USA:s marionetter och sionismens marionetter kommer att falla, säger han.

Även angående Libyen har EU uppmanat landets ledare att tillåta ”yttrandefrihet”.

Bråk i Jemen

En ”vredens dag” kommer att under fredagen också hållas i Jemen där demonstrationerna de senaste dagarna eskalerat. Minst två demonstranter har dödats och närvaron av polis och militär är stor i många städer, enligt TT.

Precis som i Kairo utgår demonstrationerna från en plats man valt att kalla Befrielsetorget i landets huvudstad Sanaa.

Libyen – värsta polisstaten i Mellanöstern

Bahrain

Demokratiaktivister försöker kopiera den egyptiska revolten och tvinga kungen att införa demokrati. De intog Pärltorget i huvudstaden Manama och inrättade ett tältläger.

När regimen insåg att de stod inför samma scenario som på Tahrirtorget så slog de till skoningslöst. Nu har demonstranternas närvaro ersatts av taggtråd och stridsvagnar.

Nu återstår att se om befolkningen låter sig skrämmas eller använder begravningar av dem som dödats som ett sätt att blåsa nytt liv i protesterna.

Libyen

Libyen är förmodligen den värsta polisstaten i Mellanöstern/Nordafrika. Diktatorn Muammar Gaddafi har styrt i över 40 år. Landet är extremt slutet med hård kontroll av mobilnät och internet. Därför är det svårt att bedöma omfattningen av protesterna.

Ingen tvekan råder om att en majoritet av befolkningen är emot regimen men det finns ett stort problem. Folk är oerhört rädda.

Chansen att revolten lyckas är mindre än i Egypten och risken för blodbad som större.