Flera städer har fallit

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-25

Oklart vad som händer i Tripoli

På fredagsförmiddagen tog demonstranterna kontrollen över fler städer i Libyen.

Och i landets näst största stad Benghazi var glädjen stor efter att affärer börjat öppna igen.

Samtidigt hängde läget i Tripoli över folket som ett mörkt moln.

På fredagen fortsatte de stora demonstrationerna mot Libyens diktator Muammar Gaddafi med oförminskad styrka.

Senast av städer där demonstranterna tagit makten är kuststaden Ajdabiya.

Polischefen i staden gick på fredagsförmiddagen ut i tv-kanalen al-Jazira och tillkännagav att militären och polisen gått över till demonstranternas sida.

Firade på gatorna

– Vi i poliskåren deklarerar att vi tagit folkets sida till fullo i den fredliga 17 februari-revolution. Vi kommer att offra våra liv för den här regionen och ställa vår fulla kapacitet till tjänst för ett fritt Libyen, sa polischefen.

I natt kom också uppgifter om att demonstranterna tagit kontrollen över ytterligare en stad i Libyen – hamnstaden Misrata, 20 mil öster om Tripoli.

Ett ögonvittne säger till Reuters att civilpersoner organiserar trafiken, visiterar förbipasserande i sökande efter vapen och har gripit en del beväpnade inkräktare som tros komma från Tripoli.

Och i landets näst största stad, Benghazi, firade folk på gatorna efter att affärer öppnat och regimkritiska grupper börjat sända radio i staden.

Öppnade eld

Men läget i huvudstaden Tripoli är fortfarande oroväckande. Enligt uppgifter i arabiska medier ska flera demonstranter sökt sig till staden från andra städer. Regeringstrogna soldater och afrikanska legosoldater ska ha öppnat eld mot demonstranterna och minst fem personer ska ha dödats.

Men uppgifterna är svåra att kontrollera och går inte att bekräfta.

I dag fortsatte också svenska utrikesdepartementets arbete med att flyga hem svenskar på plats i Tripoli.

40-tal svenskar

På eftermiddagen avgick ett Alitaliaplan från flygplatsen i Tripoli, men UD försöker fortfarande komma i kontakt med ett 40-tal svenskar som ska befinna sig i landet.

På fredagen höll Nato ett krismöte om läget i Libyen. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att militäralliansen har de resurser som krävs för att lösa situationen.

Följ ämnen i artikeln