Personal på etiknämnd belagd med munkavle

Publicerad 2012-11-04

Johan Munck.

Etiknämndens personal hotades och försågs med munkavle.

Allt för att högsta chefen Johan Munck inte skulle få reda på papperskaoset på kansliet:

– Om vi skulle tala om det här för Johan så tror jag han skulle bli blågrön. Det ska vi inte göra, sade den vetenskapliga sekreteraren Gisela Dahlquist till personalen.

Gisela Dahlquist.

Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, är en självständig myndighet och den högsta instansen i Sverige för etikprövning av forskning på människor.

I augusti avslöjade tidningen Dagens Medicin att nämndens kansli hade efterdaterat handlingar och förändrat dokument så att de skulle se äldre ut än de var. I början av oktober inledde kammaråklagare Pär Andersson en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

I dag kan Aftonbladet berätta vad som låg bakom fifflet.

Avslöjande ljudinspelning

Tre anställda vid CEPN:s kansli skickade i förra veckan till Justitiekanslern, JK, in en anmälan mot CEPN:s vetenskapliga sekreterare Gisela Dahlquist och kanslisamordnaren Ulrika Holmgren. Anmälan innehåller bland annat en avslöjande ljusinspelning från ett möte på kansliet.

När kanslichefen Eva Grönlund gick på semester i april 2012 — den övergick sedan i en tjänstledighet som fortfarande pågår — uppdagades ett totalt kaos. En genomgång av verksamheten sedan 2004 visade att 13 beslut, 32 expedieringslistor och 24 akter helt saknades. Dessutom var flera ärenden inte arkiverade.

Indirekt hot

På en ljudinspelning från ett veckomöte i början av juni som anmälarna skickat till JK berättar den vetenskapliga sekreteraren Gisela Dahlquist hur personalen ska dölja dokumentkaoset. Under mötet beskrivs kanslichefen som en "bag lady", som har oavslutade handlingar i total oordning i kartonger.

Gisela Dahlquist riktar ett indirekt hot mot personalen. Hon säger att "nu när vi vet det är vi medansvariga", och därför hjälper vi "till att rensa upp och få ordning".

Munkavle

Dahlquist lade också munkavle på personalen. De skulle inte berätta för CEPN:s ordförande Johan Munck — tidigare ordförande i Högsta Domstolen — om oredan:

– Om vi skulle tala om det här för Johan så tror jag han skulle bli blågrön. Det ska vi inte göra, säger hon på inspelningen.

Inte heller skulle JO eller Riksrevisionen informeras. Personalen gavs i uppdrag att leta efter handlingar i Eva Grönlunds 27 flyttkartonger i hennes tjänsterum för att åtgärda oredan.

Förfalskades

Vid nästa möte en vecka senare hade Gisela Dahlquist haft kontakt med Eva Grönlund, som lovade att allt nu var i sin ordning och att alla tillsynsärenden hade återfunnits. Men när Dagens Medicin begärde ut beslut i tillsynsärenden i augusti visade det sig att det inte stämde. Det var då kanslisamordnaren Ulrika Holmgren beslöt att handlingar skulle förfalskas, enligt anmälarna.

CEPN:s ordförande Johan Munck säger:

– Två personalfraktioner står mot varandra. De beskyller ömsesidigt varandra för det ena och det andra. Men vi har fastställt nya rutiner för hur skrivelser från allmänheten ska hanteras.

Han säger att han inte kan bekräfta att några fel har begåtts. Uttalandet om att Munck inte fick informeras om kaoset vill han inte kommentera.

”Förhör är planerade”

Gisela Dahlquist säger om bandinspelningen:

– Vad jag i upprördhet kan ha sagt och som kan ha uppfattats fel vet jag inte, men något hot eller något försök att hindra någon som velat tala med ordföranden har jag aldrig uttalat.

Kammaråklagare Pär Andersson vid City åklagarkammare säger:

– Förhör är planerade med ett antal personer.