Fem saker att hålla koll på i natt

Uppdaterad 2012-10-12 | Publicerad 2012-10-11

DANVILLE. Kandidaterna är på plats i Kentucky och matchen kan – snart – börja.
I natt möts en vicepresident som måste göra ett bättre jobb än sin chef, och en ledamot av USA:s representanthus som ska bevisa för landet att han både kan och bör vara en del av dess styre.
Aftonbladet listar fem saker att hålla koll på i natt.

1. Vältalig vicepresident eller Bufflig Biden?

Ibland kommer det grodor utan dess like. Som när han sa "This is a big fucking deal" när Obama skrev under Medicare. Eller när han sa i en intervju att det var rimligt att Obama blev president eftersom han var den första "afroamerikanen i politiken som var vältalig, smart och ren". Och ibland briljerar Joe Biden fullständigt, och är en långt bättre debattör än sin chef. Som när han 2008 mötte Sarah Palin i vicepresidentdebatten och gav henne ett svar på tal när hon pratade om "en mors oro för sina barn" genom att berätta hur det var för honom att uppfostra två söner ensam efter att hans fru och dotter dött i en bilolycka. Det är den vältalige mannen som demokraterna hoppas på – och republikanerna fasar för – att möta i natt.

2. Svag siffernörd eller Stark siffersäljare?

Paul Ryans största svaghet kan också vara hans styrka i natt. Han kan sina siffror. Ibland fastnar han i resonemang kring dem så att folk slutar lyssna, men ibland kan han använda siffror till att verkligen vinna en diskussion. Om Paul Ryan håller sig på rätt sida linjen kan han vara en livsfarlig debattduellant mot Biden, som för fyra år sedan vann lekande lätt över Palin när det kom till ekonomiska diskussioner.

3. Kvinnornas karl

Joe Biden lär sannolikt spela ut ett par kort i natt som är riktade till kvinnor: att han drev igenom en lag som förbättrar situationen för kvinnor utsatta för våld och att han anser att de har rätt till beslut över sina egna kroppar. Här blir Paul Ryans svar extra intressanta, eftersom han kallat sig själv "så mycket abortmotståndare man kan bli", men att många – speciellt kvinnor – uppskattar hur noga han är med sin katolska tro, medan katoliken Biden å andra sidan till och med nekats nattvard i en kyrka då prästen ansåg att han svikit sin tro med sina åsikter. Ryan anses även vara en favorit bland många yngre väljare som lutar åt republikanerna, då han anses vara både mer attraktiv och mer jordnära än sin chef.

4. Minoriteternas man

"Jag vet hur ni har det". Ord som garanterat kommer att nämnas i kväll, frågan är bara vem som hinner först.
Paul Ryan, som i kampanjtal betonar sin helylleamerikanska och, i jämförelse till Romneys, enkla bakgrund, väcker jubel och hejarop varje gång han pekar på sin kropp och säger att "Mina blodådror är fyllda av ost, bratwurst och lite Spotted Cow, Leinie's och Miller" (lokala ölsorter från Wisconsin). Han anses vara den av de två republikanerna som bästa kan få USA:s låg- och medelinkomsttagare på sin sida av valblanketten, genom att anspela på sådant de känner igen. Men samtidigt är just "Average Joe" (genomsnittsamerikanen), Joe Bidens största styrka. Det är honom som Obama skickar till latinogrupper, äldreboenden och bikerklubbar, just för att han når fram till dem. Båda kommer i natt att göra allt de kan för att bevisa att just de kommer att kämpa för minoriteterna: invandrare, veteraner, pensionärer.

5. Våga vara världsvan

Utrikespolitik kommer med största sannolikhet att tas upp. Och Joe Biden, som var ansvarig för att avveckla kriget i Irak, kan på papperet verka vara bäst i kategorin. Men i och med attackerna i Benghazi som kostade en ambassadör och tre andra amerikaner livet, och de efterföljande oroligheterna i Arabvärlden i stort, har republikanerna fått grepp om ett område som tidigare varit nästan öppet mål för demokraterna. När Paul Ryan i natt – med största sannolikhet – kommer att påpeka att regeringen inte har kontroll på situationen måste Joe Biden ha ett bra svar.

Aftonbladet rapporterar minut för minut från debatten, på plats i Danville, Kentucky.
Liverapporteringen börjar klockan 02.30, men du kan ställa frågor och lämna synpunkter redan nu.