Läkaren gav antibiotika mot hudcancer

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-03-30

Fick ändå fortsätta jobba, avslöjar ”Uppdrag granskning”

Den 34-årige läkaren klarade inte av sitt jobb och anmäldes av sin arbetsgivare. Ändå kunde han fortsätta att behandla patienter på en ny arbetsplats.

Det avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

– Det spelade egentligen ingen roll vad patienten hade sökt för – de fick en blodtrycksdiagnos och lite blodtryckstabletter trots att man såg att det var något helt annat, säger Maria Lindström, specialistläkare allmänmedicin.

Det tog bara några veckor innan en sjuksköterska slog larm om den nya läkaren, som kommer från Indien och har haft svenskt läkarlegitimation sedan 2007.

Sjuksköterskan hade då bevittnat hur läkaren hade skickat hem en patient med recept på antibiotika, eftersom att han trodde att patientens sår på näsan var infekterat.

– Den där mannen hade ju hudcancer. Just den händelsen var en bidragande orsak till att vi tänkte att nu får det vara stopp, säger Annika Serrander, verksamhetschef på vårdcentralen i en intervju i ”Uppdrag granskning”.

Omfattande brister

Ledningen gav mannens handledare Maria Lindström i uppdrag att granska hans journaler, och hon upptäckte omfattande brister i hans kompetens som läkare.

– Det spelade egentligen ingen roll vad patienten hade sökt för – de fick en blodtrycksdiagnos och lite blodtryckstabletter, eller möjligtvis en kommentar om att det var B-vitaminbrist och fick B-vitaminer utskrivet, fast man såg att det var något helt annat de hade kommit för, säger Maria Lindström, specialistläkare allmänmedicin.

Trots flera insatser från vårdcentralens sida blev det ingen förbättring, och efter ett och ett halvt år sa mannen upp sig.

Cheferna bestämde sig då för att anmäla läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom de tyckte det fanns stora brister i i mannens medicinska kunskaper.

Fick nytt jobb

Men IVO bedömde att mannen kunde jobba vidare. Han fick snart ett nytt jobb i Malmö. När ”Uppdrag granskning” ett år senare ställer frågan till IVO om beslutet vänder de helt.

– Vi har gjort en felbedömning. Vi ser att vi inte har haft tillräckligt mycket bedömningsstöd vid den första handläggningen, så det vi gör nu är att vi öppnar ett nytt tillsynsärende, säger Thomas Mehralizade, avdelningschef IVO.

Den aktuella läkaren vill inte svara på några frågor när ”Uppdrag granskning” når honom. Han ska nu ha sagt upp sig från sitt jobb på vårdcentralen i Malmö.