De pallar inte plocka – så du får palla fritt

Publicerad 2016-09-10

Hämta obesprutade äpplen – helt gratis: ”Förvånande att inte fler utnyttjar det”

Om du har ett äpple … Vill du dela det med mig? Irma, tio månader, har tagit sig till Kungsängen för att plocka gratis äpplen med pappa Pär Grip, mamma Ulrika Sjölund och storasyster Rut, 11.

KUNGSÄNGEN. Monica Arnoldsson pallar inte att ta hand om allt.

Hemma hos henne är träden fulla med frukt.

– På vintern skottar vi snö, nu skottar vi äpplen, säger Monica Arnoldsson.

Det kan inte ha undgått någon att det är äppelår i år.

Det märks hos yrkesodlarna, som ju har egna plockare – och det märks hos privatpersoner.

– Vi kan inte plocka allt själva, Det är ju tonvis med frukt – helt giftfritt, säger Mo­nica ­Arnoldsson och visar runt i sin trädgård i Kungsängen.

Här finns fyra träd med åkerö, ribston och transparente blanche.

Kontakt på nätet

I dag har Ulrika Sjölund och Pär Grip åkt från Sollentuna med barnen Rut, 11, och Irma, tio månader, för att plocka kassarna fulla – utan att det kostar dem ett öre.

– Jag är förvånad över att inte fler ­utnyttjar det här, säger Ulrika ­Sjölund.

För på nätet finns flera sajter som kopplar ihop privatpersoner med fruktträd med gratisplockare.

Görel Kristina Näslund i Sigtuna, en av grundarna av Sveriges ­Pomologiska sällskap, ­jublar. Själv har hon 17 äppelträd med 80 ­olika äppelsorter inympade.

”Oslagbart”

– Det är en dröm! Det jag inte tagit hand om själv har jag gett bort till grannar. Och till biblioteket. Kunskapens frukt, du vet, säger hon.

– Det finns inget som slår nyskördad svensk frukt som inte rest 200 mil och som skördats för länge sen.

Fotnot: Sveriges Pomologiska sällskap är en ideell förening som grundades år 2000 ”med uppgift att ­värna om och utveckla odlingen och användningen av frukt och bär”.

Monica Arnoldsson har hela trädgården full med äpplen och har annonserat på pallafrukt.se för att äppelplockare ska ta hand om dem gratis.

Här kan odlare och pallare hitta varandra

Palla frukt

Hos Palla frukt lägger fruktträdsägare ut sina träd som en kontaktannons. Pallarna ­skickar sen ett meddelande via ett kontakt­formulär med en förfrågan om att få plocka frukt. Fruktträdsägaren och pallaren kommer överens om förutsättningarna för hur ”pallningen” ska ske.

www.pallafrukt.se

Fruktförmedlingen

Konsumentföreningen ”Äkta vara” har startat Fruktförmedlingen, där fruktägare och fruktsugna över hela Sverige kan hitta varandra med hjälp av en karta. Annonser från tidigare år ligger kvar eftersom träd bär frukt många år, men det kan vara klokt att kolla med fruktägaren innan du åker dit.

www.aktavara.org

Fruktkartan

Fruktkartan är en öppen databas med fruktträd där vem som helst kan lägga till nya träd. För närvarande finns 1 950 träd på sajten, från Kalix till Trelleborg.

www.fruktkartan.se

Skördekartan

Hos föreningen Tillväxt finns Skördekartan - en karta över platser med ätbara bär och frukter i offentliga miljöer. Främst i Stockholm, men det finns träd så långt från huvudstaden som i Mora på kartan.

www.tillvaxt.org/skordekarta

Palla

Palla pressar och säljer must av äpplen från fruktdonatorer i Stockholm. På hem­sidan kan du registrera dig som donator.

www.palla.nu

Kärnfulla fakta

Äpplet är den vanligaste frukten i våra trädgårdar. Sen kommer ­plommon, körsbär, bigarråer och päron.

Den svenska fritidsodlingens skörd av svenska äpplen uppskattas till 280 000 ton äpplen varje år. Yrkesodlarnas skörd är betydligt mindre – statistik från 2010 visar att den var på 23 500 ton.

År 2006 importerade vi 108 000 ton äpplen.

Nordiska Genbanken bildades 1979 och ska bevara vår genetiska mångfald bland växter. I Sverige finns i dag tolv genbanker för äpplen.