Oväntad vinnare i Venedig

Publicerad 2016-09-10

Alicia Vikander-filmen blev helt utan pris

VENEDIG. Filmfestivalen fick en lite oväntad vinnare.

Filippinske regissören Lav Diaz nästa fyra timmar långa kvinnoporträtt slog ut alla förhandsfavoriter.

Alicia Vikanders och Michael Fassbenders samarbete i ”Fyren mellan haven” blev helt utan pris.

Så är den 73:e upplagan av världens äldsta filmfestival till ända.

Juryns ordförande Sam Mendes tyckte det var svårt att bara få dela ut ett pris till vissa filmer, men ändå lyckades juryn ganska väl med att fördela priserna så att alla blev lite glada.

Emir Kusturica, Terrence Malick, Denis Villeneuve och Wim Wenders var de etablerade namn som gick helt lottlösa. Och Derek Cianfrance, men det hade nog de flesta anat, då kärlekshistorien ”Fyren mellan haven” med Alicia Vikander och Michael Fassbender fick ett ljummet mottagande.

Förhandstippade ”La la land” och ”Nocturnal animals” vann inte Guldlejonet, men väl två fina priser.

Emma Stone var överlycklig för skådespelarpriset i ett förinspelat tacktal från USA.

Regissören Tom Ford såg faktiskt aningen besviken ut då han ”bara” vann Stora jurypriset, vilket får räknas som andra pris.

Coolast tacktal höll iranskättade amerikanskan Ana Lily Amirpour, som lite oväntat vann Juryns specialpris för sin kannibalfilm ”The bad batch”:

– Det här är psykedeliskt. Tack för ni tog min galna film hit till Venedig. Hade min mamma och pappa varit med mig här, hade de älskat den här skiten!

Vinnaren, 57-årige Lav Diaz, är inte känd för den stora allmänheten, men brukar ofta vinna priser på filmfestivaler. Den här gången skildrar han en kvinna som försöker anpassa sig till livet i Filippinerna på 1990-talet, efter att ha suttit i fängelse i 30 år, felaktigt dömd för mord.

Stark och gripande, men långt, nästan fyra timmar. Fast regissörens förra film var åtta timmar lång…

Följ ämnen i artikeln