Irakiska soldaterna: I morgon går vi in i Mosul!

Uppdaterad 2016-10-20 | Publicerad 2016-10-19

KALAK. Marken sviktar under tyngden från stridsvagnarna.

De irakiska soldaterna ombord gör v-tecknet och skriker:

– I morgon går vi in i Mosul!

Skillnaden mellan soldater på väg till kriget och de som redan befinner sig i det syns ofta i graden av självsäkerhet.

Få, om någon, kan utstråla samma övertygelse om sin egen styrka som unga män med automatvapen på väg till en front. Träffa samma personer en vecka senare och de möter dig med andra ansikten. Lägre röster, mindre bröstkorgar.

"Anfaller i morgon bitti"

Just den skillnaden blir tydlig för oss den här eftermiddagen.

Vi är på väg från ett frontavsnitt där de kurdiska styrkorna förlorade fem män i går när en hemmagjord bomb exploderade. Några kilometer därifrån möter vi en kolonn av svarta stridsfordon – en bataljon ur de irakiska specialförband som USA skapat och tränat.

Aftonbladet träffar de irakiska specialstyrkorna när de rullar in i en sönderbombad by för att slå läger för natten.

De slår läger för natten i en öde och sönderbombad by och vi tillbringar timmen före skymningen med dem.

– Vi är på väg till Mosul, vi anfaller i morgon, säger Ali Alshaf, en man i 20-årsåldern med glesare mustasch än vad han troligen själv önskar. Han pekar på den vita texten som är målad på flera av de bepansrade stridsfordonen: ”Mousel”.

– Vi kommer att vila här i natt och sedan ska vi anfalla i morgon bitti.

I så fall är det dagen före en historisk och livsfarlig strid, hur känner du dig nu?

– Se dig omkring min vän, jag kunde inte vara gladare än att få vara med om det här.

Hur kommer anfallet att gå till?

– Vi förfogar över flera stridsvagnar som kommer att vara i första framryckningen. För oss gäller det att ta strategiska positioner som hjälper oss längre fram i kriget.

”I morgon ska vi till Mosul”

Bataljonen slår läger för natten i hus som fram tills i förrgår var i händerna på IS. Spåren efter den fiende de snart ska möta syns överallt. Kvarlämnade självmordsbälten hänger på väggarna, vapenvästar ligger slängda bland dockor och barnkläder från familjerna som en gång i tiden bodde här och på väggarna hänger brev från IS högste ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, uppmaningar att strida för guds sak.

Utrustning som IS-soldaterna använt ligger dumpade hulle rom buller med tillhörigheter från de civila som en gång bodde på platsen.

Alla soldater vi möter säger samma sak.

– I morgon ska vi till Mosul.

Men få av dem tycks ha en uppfattning om att det härifrån är nästan två mil till Mosul och att IS fortfarande har en rad befästa byar på vägen dit.

När vi frågar befälen blir svaren om tidpunkten för nästa attack mer svävande.

– Vårt mål är att inta Mosul, det är korrekt, men jag kan inte kommentera något om när, säger en kapten som bara kallar sig Hamed.

– Vi är en antiterrorstyrka och vårt mål är att förlama dem genom att slå ut deras ledare.

Irakiska armén lämnade Mosul i händerna på IS för två år sedan, nu måste ni slåss och några av er här kan dödas för att återvinna staden, hur känner du för det?

– Jag var inte med dem som flydde då. Jag är här för att göra mitt jobb och befria Mosuls invånare.

Ni har amerikanska tanks, men det har IS också, på vilket sätt är ni överlägsna dem?

– Det är bara att du ser dig omkring, för två dagar sedan var de här, nu har de flytt. IS tror att de har gud på sin sida, men vi har det.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

Följ ämnen i artikeln