Tävlar om att knäcka nya Iphone 5S

Publicerad 2013-09-20

Iphone 5S har en fingeravtrycksläsare i homeknappen (vid tummen). Läsaren ska kunna läsa flera lager av huden, vilket enligt Applegör det omöjligt att kopiera fingeravtryck eller använda död hud.

Apple uppgraderar säkerheten i nya Iphonen.

Då utlyser säkerhetsbranschen en pristävling – om vem som knäcker den först.

Belöningen är tusentals dollar, bitcoins och sprit.

Världen runt laddar hackers för årets höjdpunkt: Att knäcka Iphone 5S.

Säkerhetsbranschen som arbetar för att motverka just det – är med på banan och erbjuder tusentals dollar, sprit och bitcoins till den som olovligen tar sig in i en Iphone 5S först.

– Jag väntar på att få händerna på den för att räkna ut hur jag ska knäcka den först, säger David Kennedy som tänker vara vaken tills han lyckats ta sig förbi telefonens nya fingeravläsning-spärr.

Handla med fingret

Nya Ipone 5S ser ut ungefär som sin senaste föregångare, men representerar ett stort steg i IT-säkerhetsbranschen: populariseringen av biometrik – säkerhet med hjälp av ägarens fysik.

I den nya Apple-telefonens fall handlar det om att home-knappen under skärmen också fungerar som fingeravtrycksläsare som kan användas för att låsa upp telefonen och göra köpa program, musik och filmer i telefonen.

Avläsningen tar en till två sekunder. En stålring runt home-knappen känner av fingret och aktiverar en sensor i knappen som läser av fingeravtrycket. Enligt Wall street journal ska läsaren kunna läsa under det yttersta hudlagret – vilket gör att kopierade fingeravtryck, död hud och filmvärldens avhuggna fingrar inte fungerar.

Betalar hackers

Om fingeravläsningen misslyckas tre gånger kräver telefonen den vanliga sifferkoden istället. Enligt Apple är oddsen att en annan persons finger fungerar 1 på 50 000 mot 1 på 10 000 för att knäcka den fyrsiffriga pinkoden.

David Kennedy säger till South China Morning Post att hans alternativ består av att hacka sig in i mjukvaran som styr fingeravläsaren eller att fysiskt öppna telefonen och ansluta den till en apparat som låtsas vara telefonens egna fingeravläsare.

För den som knäcker Iphone 5S säkerhetssystem väntar hundratusentals kronor i belöningar i form av amerikanska dollar, digitala bitcoins – och sprit som utlovas via internet:

@0xdanad  erbjuder 55 dollar och en flaska Uprising American Whiskey.

@JamesGMorgan - erbjuder 0,20 bitcoin och en flaska cabernet sauvignon.

Här hittar du en lista på belöningar