Magsjukeattack i Alanya

Uppdaterad 2013-09-28 | Publicerad 2013-09-27

En ny magsjukebölja härjar i det populära svenskparadiset.

För 50 personer förbyttes solsemestern i misär.

– Jag är säker på att det kommer ifrån hotellet, säger drabbade Marianne Fahlén Wallinder.

På semesterorten Alanya i Turkiet råder en magsjukeattack på två olika hotell. På Kleopatra Ada har sammanlagt 30 personer blivit magsjuka. På hotell Pera har 20 personer drabbats. Bland dem finns Marianne Fahlén Wallinder och hennes man Bernt Wallinder från Sollefteå, som förra fredagen åkte till den populära Medelhavspärlan för en veckas semester.

– Vi landade klockan 22 på fredagskvällen. Natten mot söndag började det. Sammanlagt har över 25 personer blivit smittade på vårt hotell under den gångna veckan, säger Marianne.

Paret Wallinder bor på hotell Kleopatra Ada och misstänker att smittan kommer ifrån hotellet.

– Vi har inte varit någonstans annat än på hotellet. Jag är säker på att det kommer ifrån hotellet men jag är ingen expert på att ta prover.

”Det luktade avlopp”

Leif Ohlsson från Göteborg checkade in på hotell Pera.

– Vi anlände i söndags. Redan efter 24 timmar blev min fru sjuk. Ett dygn senare insjuknade jag. Vi misstänker att vi har blivit sjuka av vattnet. Både duschen och poolen luktade avlopp, säger Leif Ohlsson.

Han är starkt kritisk till hur resebyrån Airtours har skött incidenten.

– Vi får ingen information alls. Vi har visserligen fått byta hotell men de hälsar bara att vi ska åka till sjukhuset och ta kontakt med försäkringsbolaget. Deras representant på plats påstod att hon inte hade tid att ta itu med det, säger han.

Airtours informationschef Stefan Chatzopoulos bekräftar att en gäst ringde på tisdagen och uppgav sig vara sjuk. Men uppger att guiden inte hade möjlighet att rycka ut.

– Vår guide var med andra gäster på en båtutflykt och bad gästen att kontakta läkare. Läkare och ambulans kom till hotellet men gästen valde att inte åka med ambulansen. Senare på kvällen ringde vår guide sjukhuset och fick veta att gästen checkat ut.

Först dagen därpå insåg man på Airtours att det var en epidemi, enligt informationschefen.

– På onsdag förmiddag så insjuknade fler personer och då kontaktade guiden oss i Stockholm och snabbt ordnades ett nytt hotell fram för gästerna, säger han.

Även kommande helgens gäster skickas vidare till ett annat hotell i väntan på svar på de prover som gjorts.

– Vattenprover från pool och dricksvatten var negativa. Prover från maten har inte kommit än, säger Stefan Chatzopoulos.

Har blivit erbjudna sjukvård

Även Detur uppger att man har vidtagit åtgärder för sina gäster på hotell Kleopatra Ada.

– Alla har erbjudits läkarvård. Tre har uppsökt hjälp, säger Staffan Jansson, marknadschef.

Enligt honom har provtagningar genomförts på hotellet den 9 och 20 september.

– De visar inte på några bakterier på hotellet. Nya prover togs under gårdagen och vi väntar på resultaten från dessa. Vad vi vet, från prover som är klara, är att smittan inte kommer ifrån poolvattnet.

Enligt Jansson kan det röra sig om ett virus som sprids mellan gästerna, uttorkning eller andra källor utanför hotellet.

Resebyrån Ving, som också har gäster på Pera, meddelar att deras kunder har blivit flyttade.

– Vi hade sex gäster på hotellet, varav två är svenskar. Alla har rest med Ving Norge och blivit flyttade till ett annat hotell. Fem av sex har uppsökt läkare, men blivit utskrivna. Vi vet ännu inte orsak, men prover av både vatten och mat har tagits för vidare undersökning, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Det är inte första gången som magsjuka råder på ett hotell i Alanya. Så sent som för ett par månader sedan skrev Aftonbladet om hur 34 svenska och norska barn blev magsjuka på hotell Pascha Bay på semesterorten.