Skogsbrand hotar San Francisco

Publicerad 2013-08-26

2 800 brandmän kämpar för att rädda San Francisco från en enorm skogsbrand.

Nu hotar naturkatastrofen stadens vattentillförsel.

– Det känns som att vara i en krigszon, säger Ken Codeglia som bor i området till NBC News.

En enorm brand härjar i skogarna öster om San Francisco sedan 17 augusti. Branden som bröt ut i Stanislaus nationalpark, en av Kaliforniens stora turistattraktioner, spred sig snart till angränsande Yosemites nationalpark.

Jetplan bombar branden

Samtidigt kämpar 2 846 brandmän, understödda av helikoptrar och vattenbombande jetflygplan mot eldfronten som rör sig snabbt, enligt nyhetbyrån AFP. Än så länge bedöms bara några procent av branden vara under kontroll medan resten härjar fritt i den oländiga terrängen kring Stanislaus och Yosemites nationalparker, 32 mil från San Francisco.

– Det känns som att vara i en krigszon, med helikoptrar som flyger över en, bombflygplan som släpper brandsläckningsmedel och tio brandkompanier stationerade på vår gata, säger Ken Codeglia som bor vid Pine mountain-sjön till NBC News.

Branden styr vädret

Staden får närmare 85 procent av sitt vatten från Yosemite-området där branden härjar.

Enligt NBC News är branden så kraftfull att den skapar sitt eget vädermönster och därmed är svår att förutsäga.

– När röken stiger kollapsar den och skickar neråtvindar som kan gå åt vilket håll som helst, sa Daniel Berlant på Kaliforniens brandmyndighet till NBC.

Under söndagen kunde de enorma rökplymerna ses täcka luften ovanför Kalifornien och har nu drivit in över angränsande staten Nevada.

Kraftverk skadade

Hittills har den växande branden slukat 54 220 hektar öster om staden och närmar sig Hetch hetchy-reservoaren som står för en stor del av stadens vattentillförsel och elproduktion. Under sin frammarsch har den redan skadat två kraftverk som staden är beroende av och reparatörer kämpar för att återställa strömtillförseln.