Drömmen: Kom till oss

Uppdaterad 2012-07-03 | Publicerad 2012-07-02

M ska charma sig till samarbete med MP

När S säger nej till en rödgrön allians inleder M en charmoffensiv mot MP.

Aftonbladet kan i dag avslöja att partiet öppnar för en uppgörelse om vinster i skolan.

– Det är oerhört viktigt att vi hittar varandra igen i friskolefrågan, säger Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

Aftonbladets unika kartläggning i dag bland 104 socialdemokratiska kommunalråd visar att det finns ett massivt motstånd mot att gå till val ihop med något annat parti.

Samtidigt kan vi avslöja att Moderaterna nu inleder en ny flirt med riksdagens tredje största parti.

– Jag skickar nu en tydlig signal till Miljöpartiet och hoppas att vi kan komma överens, säger Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

Röstade ja

I förra veckan blev det klart att MP gjort upp med regeringen om vård till papperslösa. Och i fredags lanserade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) ett paket med förbättrade villkor för bemanningsanställda.

MP säger ja till samtliga punkter i paketet.

Träter om vinst

Frågan om friskolors vinst är ännu ett närmande.

– På senare tid har relationen mellan oss och Miljöpartiet varit lite frostig. Min avsikt är att tina upp den, säger Tobé.

Han är ännu inte beredd att skriva under på MP:s förslag att friskoleföretag ska tvingas skriva in i sina bolagsordningar att syftet inte får vara vinst.

– Men jag ska seriöst lyssna på Miljöpartiet. Jag vill att vi finner varandra och värnar den samsyn vi historiskt har haft.

Oense om friskolorna

Inom kort tar han plats i friskolekommittén, den utredning som ska ta ställning till hur man ska agera mot skolor som plockat ut stora summor pengar på bekostnad av kvaliteten. Nu öppnar Tobé för en bredare diskussion om vinster.

– Jag hoppas på samtal både inom ramen för utskottsarbetet och i friskolekommittén.

Varför är det så viktigt med en god relation till MP?

– Jag ser större möjligheter att komma överens med dem än med Socialdemokraterna, som med stor sannolikhet går åt ett vinstförbud.

MP tvekar

Språkröret Åsa Romson välkomnar inviten. Samtidigt är hon skeptisk.

– Det är välkommet att Moderaterna tycker att vårt förslag är värt att diskuteras. Men vad är egentligen deras ståndpunkt kring vinster i välfärden? Det har hittills varit höljt i dunkel.

Tycker du att relationen mellan er är på väg att tinas upp?

– Jag kan inte se att de har öppnat upp i de frågor vi har lyft, som skola, infrastruktur och bostäder. Där har alliansen varit avvisande eller helt tysta.

Följ ämnen i artikeln