Målet klarat – 100 nätter ute på fjället

Publicerad 2012-04-11

Nu får Peder sova med sin fru igen

I hundra nätter har Peder Karlsson, 29, sovit i en sovsäck på ­fjället.

I natt gjorde han det för sista gången.

– Det här har gett mig lite mer än att somna framför en Wallander-film som man redan har sett hundra gånger, säger han.

började 1 januari Under hundra nätter har Peder Karlsson, 29, sovit i en sovsäck på fjället utanför Tärnaby.

Sedan början på januari har Peder Karlsson från byn Joeström mellan Hemavan och Tärnaby inte sovit hemma en enda gång. Varje kväll har han lämnat sin fru och dotter och skidat ut på fjället och lagt sig i ett tält eller en igloo.

”Dötråkigt med tv”

Att gå från sovsäcken till dubbelsängen blir en omställning, och hans hustru är spänd inför att få ­sova med honom igen.

– Det blir bra, som det ska vara. Jag är nästan lite nervös eftersom vi inte har sovit tillsammans på hundra nätter, säger hon.

Efter utesovarprojektet, som skulle föra honom närmare naturen, tror Peder att han kommer att uppskatta vardagen mer än förut.

– Jag tycker att det är dötråkigt att se på tv, men nu kanske jag kommer att tycka att det är trevligt att se en film. Det här har gett mig lite mer än att somna till en Wallander-film som man redan har sett hundra gånger.

Sover på hotell i kväll

Parallellt med sitt utesovande har han som vanligt jobbat som musiklärare i Tärnaby och skött ­alla normala vardagsrutiner.

I kväll blir det fest och bildvisning på hotellet i Tärnaby. Och ­hotellrummet är bokat.

Kläder viktigast för att klara kylan

För att undvika köldskador är det viktigt att klä sig varmt, med tunna ­kläder lager på lager.

Kinder, öron, näsa, fingrar och tår är de mest utsatta delarna på kroppen, och de som oftast köldskadas. Tecken på köldskada är vita prickar i huden.

En ren och torr hud står emot köld bäst, men man bör inte tvätta ansiktet eller raka sig innan man ska ut i minusgrader. Då försvinner hudens naturliga skyddande fettlager.