Hatten av för pr-genierna i Piratpartiet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Piratpartiet blir en vinnare i EU-valet.

Men piraterna tänker låta andra bestämma i 98 fall av 100.

Har väljarna verkligen förstått det?

Först på söndag kväll vet vi hur det går i valet till EU-parlamentet. Men om opinionsmätningarna visar någorlunda rätt, vilket de inte gjorde i förra EU-valet, kan vinnarna redan koras.

Piratpartiet som ser ut att knipa ett av Sveriges 18 mandat (av totalt 736 parlamentsplatser).

Socialdemokraterna som i mätningarna hela maj legat över sitt förra valresultat.

Miljöpartiet som ser ut att hamna omkring tio procent. I så fall får de två platser i parlamentet jämfört med en i dag.

Vänsterpartiet och Junilistan riskerar att bli de stora förlorarna.

Junilistan var förra valets raket. De kom från ingenstans och blev valets tredje största parti. Nu ser det ut som de försvinner från den politiska Europakartan.

För Vänsterpartiet blir fallet inte lika stort. Men enligt mätningarna halveras partiet och får ett mandat.

Nästan som förlust

Moderaterna är det enda av regeringspartierna som ökar. Men ökningen är så liten att det nästan måste räknas som en förlust.

Valrörelsens hittills största överraskning, Piratpartiet, är ett enfrågeparti som gjort en dygd av att begränsa sig. Enligt partiledaren Rickard Falkvinge är skillnaderna mellan de andra, mer etablerade, partierna ytterst små. Det område där piraterna tycker de kan göra skillnad handlar om fildelning och integritet på nätet. Därför sysslar partiet med det och struntar i allt annat.

Så långt är det lätt att hänga med. Piratpartiet fokuserar på det område där de tycker att de har något att komma med.

Det är svårförklarligt

Men detta parti stöds just nu av 6,7 procent av väljarkåren, enligt Novus Opinion. De är större än exempelvis de båda regeringspartierna Centern och Kristdemokraterna.

Det är svårförklarligt, närmast obegripligt.

Piratpartiet säger att de tänker rösta som den partigrupp där de så småningom hamnar – i alla frågor utom de som handlar om fildelning, upphovsrätt och integritet i cyberrymden. Där kommer Piratpartiet ha en egen uppfattning och driva den. I alla andra frågor lämnar de walk over.

Varför rösta på ett parti som gör väldigt lite? Och som inte ens när de gör något har en verklig chans att göra skillnad?

Hatten av för Piratpartiets pr-genier. De har lyckats förmedla engagemang, till och med passion. Utan att väljarna tycks ha förstått hur begränsat partiet anser att deras uppdrag är.

Följ ämnen i artikeln