”Charlie Hebdo har slagit vilt åt alla håll”

Publicerad 2015-01-09

Vildsint, provokativ och ibland – skitrolig.

I närmare 50 år har Charlie Hebdo förfärat sin stora publik i det satirälskande Frankrike.

Här är historien om tidningen som blev måltavla för terroristerna.

När tecknaren Georges Wolinski fick frågan vad hans efterlevande bör göra med hans aska svarade han:

– Häll askan i toaletten så att jag kan få se min hustrus bak varje dag.

Smaklösheten är veckomagasinet Charlie Hebdos adelsmärke men trots dålig ekonomi har de en stabil läsekrets.

– Det är mycket sexskämt, att Hollande har liten snorre och sånt. Ibland är det riktigt kul och ibland är det ganska tjatigt, säger Aftonbladets mångårige satirtecknare Leif Zetterling.

I dag är Georges Wolinski död, ihjälskjuten.

Slår åt alla håll

Terroristerna trängde sig in på redaktionen med automatvapen i händerna och sköt ihjäl totalt tolv personer.

Flera av de mördade medarbetarna hade arbetat till och från på tidningen sedan starten 1969.

Göran Greider, författare och journalist, säger att tidningen har ena foten i 1960-talets vänsterrörelse och andra foten i en urgammal fransk satirtradition.

– Den här traditionen går tillbaka flera hundra år i tiden och är en fantastisk sak med Frankrike. Man har framställt kungar i form av päron och haft en nästan karnevalisk tradition av karikatyrer och överdrifter.

Han påpekar att Charlie Hebdo i sin satir angripit både olika religiösa makthavare och politiska organisationer som Tea party-rörelsen i USA.

– De har slagit hejvilt åt alla håll, säger Göran Greider.

– Den är ganska grovkornig med ibland fantastiska fullträffar och ibland riktiga lågvattenmärken. Det finns många minoriteter i Frankrike som retar sig på den här tidningen och tycker att den är full av stereotyper.

Sköts ihjäl först

2006 publicerade Charlie Hebdo de Muhammedkarikatyrer som Jyllands-Posten tryckt året före. Några år senare kastades en brandbomb in på tidningens dåvarande lokaler i Paris. Redaktionen brann ner till grunden men trots det lät sig tidningens redaktionschef Stéphane "Charb" Charbonnier intervjuas i ruinerna med en tidning i handen:

– Om vi kan göra narr av allt i Frankrike förutom islam eller följderna av islamism är det irriterande, sa han enligt BBC.

Nu är också han död – enligt uppgift den förste att skjutas ihjäl av terroristerna.

Nina Hemmingsson, serietecknare som medverkar i bland annat Galago och Aftonbladets kultursida, berättar att hon påverkades djupt av massakern i Paris.

– Det var först när jag fick veta att Wolinski var en av tecknarna som det sjönk in eftersom jag har en slags relation till hans teckningar.

En miljon tidningar

Också Nina Hemmingsson säger att Charlie Hebdo är en tidning som slår vilt omkring sig.

– Den slår åt en massa olika håll, ganska mycket som det jag gör själv, men personligen gillar jag inte allt som de gör. En del av deras teckningar var ganska vidriga men jag tycker egentligen att det är ointressant i sammanhanget, säger hon.

– Man ska aldrig behöva vara rädd för att dö eller skadas – oavsett vilka teckningar man gör.

Men trots massakern i förrgår kommer Charlie Hebdo snart ut med ett nytt nummer.

Enligt AFP ska det ha hälften så många sidor som normalt –och tryckas upp i en miljon exemplar i stället för de vanliga 60 000.

Följ ämnen i artikeln