Två gisslan dog efter dramatisk fritagning

Publicerad 2014-12-06

Skulle friges på söndag – men dog när specialstyrkor anföll terroristerna

Den sydafrikanske läraren Pierre Korkie som kidnappats av al Qaida i Jemen skulle friges på söndag men dödades i en eldstrid i veckan.

Korkie och en annan gisslan, fotografen Luke Somers, dödades efter ett dramatiskt fritagningsförsök.

Enligt nyhetsbyrån AP dog de i en eldstrid mellan terrorister och amerikanska specialstyrkor.

Den 33-årige brittiskfödde, numera amerikanske, bildjournalisten Luke Somers kidnappades i september 2013 i Jemens huvudstad Sanaa. Sedan dess har han hållits gisslan av al-Qaida i Jemen.

På lördagen uppgav Lucy Somers att hennes bror har dödats i ett misslyckat räddningsförsök.

Dog på fartyg

En kommuniké från Jemens försvarsdepartement uppger att tio gärningsmän dödades när armén slog till med en ”stor operation”, skriver TT.

Då hette det dock att Luke Somers skulle ha fritagits – och överlevt. Men enligt New York Times, som citerar en amerikansk regeringskälla, skadades Luke Somers vid fritagningsförsöket och avled senare på ett amerikanskt fartyg, dit han tagits av specialstyrkor.

Skulle friges på söndag

I dag kom även uppgifter om att en sydfrikansk gisslan, läraren Pierre Korkie, dödades vid operationen. Han hade suttit gisslan sedan i maj 2013, då han kidnappades tillsammans med sin fru Yolande. Hon släpptes dock i november förra året.

Enligt en hjälporganisation skulle Korkie, efter diplomatiska ansträngningar, ha frigivits på söndag. Han skulle flygas ut ur Jemen till ett ”säkert land” för att sedan åka vidare till Sydafrika.

"Får sörja i fred"

De al-Qaida-anknutna rebeller som håller till i Jemen lade på torsdagen upp en video som visade hur medlemmar i organisationen hotade att döda Somers om USA inte gick med på al-Qaidas krav, som ännu inte är specificerade, inom loppet av tre dagar.

Enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP fick Lucy Somers kännedom om sin brors dödsfall genom FBI-agenter.

– Vi ber att Lukes alla familjemedlemmar ska få sörja i fred, sa Lucy Somers till AP.