Polisen varnar för ny våg av Netflix-bluffar

Publicerad 2015-03-07

Mottagaren uppmanas att klicka på en länk som leder till en välgjord webbsida, en så kallad landningssida (bilden), där namn, adress, kortnummer och säkerhetskod kan fyllas i.
Men uppmaningen är falsk - och om mottagaren fyller i sina uppgifter är det troligen fritt fram för bedragarna att tömma kontot.

En ny våg av bluffmejl med Netflix som påstådd avsändare rullar fram över Sverige.

Nu går polisen ut med en varning – samtidigt som Netflix lägger locket på.

– Mejlen är väldigt sofistikerade, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter.

Jan Olsson, polisens nationella bedrägericenter.

Det är inte första gången som Netflixkunderna utsätts för bedrägeriförsök. Gång på gång utnyttjas streamingjättens namn för att skicka ut mejl där mottagaren uppamanas att klicka på misstänkta länkar eller dela med sig av känsliga bankuppgifter.

– Det har varit mycket över tid och Netflix är tillsammans med Skatteverket de påstådda avsändarna som vilseledarna har lyckats bäst med, säger Jan Olsson.

”Väldigt smart av dem”

Nu är det dags igen. En lång rad personer har hört av sig till Aftonbladet efter att ha tagit emot bluffmejlen som skickats ut i Netflix namn. I mejlen skriver bedragarna att "vår ekonomiavdelning har upptäckt att det inte gick att debitera ert konto" och att kundens faktureringsuppgifter måste uppdateras. För att göra detta uppmanas mottagaren att klicka på en länk som leder till en välgjord webbsida, en så kallad landningssida, där namn, adress, kortnummer och säkerhetskod kan fyllas i.

Men uppmaningen är falsk – och om mottagaren fyller i sina uppgifter är det troligen fritt fram för bedragarna att tömma kontot.

Jan Olsson beskriver bluffmejlen och den tillhörande webbsidan som mycket avancerade.

– De är väldigt sofistikerade. Och eftersom väldigt många har Netflix är det många som kan tro att de har missat en utbetalning. De är väldigt smart av de som vilseleder, säger Jan Olsson.

Vägrar kommentera

Aftonbladet har varit i kontakt med Netflix företrädare i Sverige – som lägger locket på. Företaget vill över huvud taget inte uttala sig om hur kunderna ska hantera bluffmejlen.

– Det framgår ju alltid att de är fejk. Det här är inget som vi vill kommentera offentligt, säger presskontakten Sanna Olsson.

Från polisens håll varnar man dock för mejlen.

– Du ska aldrig uppge kreditkortsinformation på mejl eller över telefon. Varken Netflix, någon bank eller någon myndighet kräver det på det sättet. Då vet du att det är bluff. Och hade alla följt det rådet så hade den här brottsligheten inte existerat, säger Jan Olsson.

Följ ämnen i artikeln