9 fördomar homosexuella är trötta på att höra

Publicerad 2016-05-17

Den 17 maj är det den internationella dagen mot homo- och transfobi.

I dag, den 17 maj, är det den internationella dagen mot homo- och transfobi. Här är nio fördomsfulla saker som homosexuella är trötta på att få höra.

Emelie Jönsson arbetar som utbildningsutvecklare på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, och förklarar varför just de här sakerna är opassande att säga.

1. ”När blev du homosexuell då?”

– Man utgår då ifrån att personer inte är homosexuella från början, utan att heterosexualitet är normalläget och att man är heterosexuell tills något händer. Att alla barn föds heterosexuella men att man kanske är med om något, träffar fel person, och plötsligt går man över till en annan sexuell läggning.

2. ”Men det är nog bara en fas.”

– Det är ett väldigt osynliggörande och bygger på samma princip, man egentligen är heterosexuell och att allt annat bara ses som ett experiment. Det är också förminskande eftersom det innebär att man tolererar homosexualitet som ett experiment men att tanken därefter är att man ska återgå till att ha ett "normalt" liv – det vill säga vara heterosexuell.

3. ”Så vem är mannen och kvinnan i förhållandet?”

– Det är ett problematiskt uttalande på så många sätt. För det första utgår det ifrån att det finns en man och en kvinna i ett förhållande när själva grunden för samkönade relationer är att det inte finns det. Det bygger också på att man accepterar den samkönade relationen bara om den efterliknar den heterosexuella mallen där en person läses som mer manlig och en som mer kvinnlig. Dessutom osynliggör det att det finns fler kön än bara man och kvinna och att man därtill tycker att man kan se på någon vilket kön de identifierar sig som utifrån vissa, normerande attribut.

4. ”Jag har alltid velat ha en homosexuell vän!”

– Det här är ju tänkt att vara en komplimang men handlar om att man ska vara ett exotiskt inslag i en heterosexuell persons liv. Det bygger på stereotyper, som att man som homosexuell kille ska ge inredningstips och hjälpa med shoppingen, och klumpar ihop alla homosexuella till en grupp.

5. ”Jag kan absolut umgås med homosexuella, så länge de inte raggar på mig!”

– Det handlar också om en stereotyp om att homosexuella blir attraherade av alla personer av samma kön. Det är en sexualisering som sker av de flesta minoritetsgrupper, för man tror ju inte att alla heterosexuella skulle vill ligga eller blir kära i alla av motsatt kön. Det är en bild av den hejdlösa sexualiteten man som homosexuell har, att allting bara handlar om sex och att sex är en jättestor del av ens liv när det såklart inte behöver vara så, precis som för heterosexuella.

6. ”Jaha, så vem är det som tar och vem ger i det här förhållandet då?”

– Återigen tror man att det i ett homosexuellt förhållande måste finnas två motpoler, maskulint och feminint och att det kopplats ihop med att vara dominant och undergiven. Det är fördomsfullt och vem skulle fråga ett heterosexuellt par något sådant? Dessutom kränker det personers integritet att få så intima frågor, att folk tar sig friheter för att de är "nyfikna" och att man förväntas "utbilda" om sin sexualitet. Man blir en ofrivillig frågespalt och ses ofta som oförskämd om man inte vill svara.

7. Till tjej: ”Men har du aldrig legat med en kille?” (och vice versa)

– För det första, varför frågar du det? Det är ett intrång i den privata sfären. Dessutom utgår det från att man inte skulle kunna veta sin sexualitet om man inte provat på det "normala" först, att personer är heterosexuella tills de haft sex med någon av samma kön. Men ingen skulle ifrågasätta en man som är kär i en kvinna hur han kan veta det om han inte legat med en annan man först.

8. ”Min kusin är homosexuell, känner ni varandra?”

– Det är kanske ett sätt att närma sig någon, man menar något fint men att alla homosexuella skulle känna varandra är ett osynliggörande av hur många som är homosexuella. Därtill är det förminskande och insinuerar att man bara rör sig i den homosexuella världen och inte är en del av samhället i stort och faktiskt kan ha kompisar över alla gränser.

9. ”Jag hade aldrig trott att du var lesbisk!”

– Återigen är det tänkt som en komplimang, men i uttalandet finns det en stark värdering att det är något positivt att passera som heterosexuell. Dessutom innefattar det idén att man som lesbisk ser ut på ett visst sätt, kanske är lite mer maskulin, inte bär smink eller på andra sätt inte ser ut som en "vanlig" tjej. Personen som säger det här vill ju att man ska svara "Tack, vad snällt att jag inte ser ut som min sexuella läggning" eftersom påståendet utgår ifrån att det värderas högre att se heterosexuell ut.

Följ oss på Facebook

Följ ämnen i artikeln