Stockholm ser över extremiststrategi

Publicerad 2015-05-26

Trupper från terrororganisationen Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) har tagit över flera städer i Irak.

Den S-ledda majoriteten i Stockholms stadshus öppnar för att se över den hårt kritiserade extremiststrategin som presenterades i förra veckan.

Det framkom vid en frågestund i kommunfullmäktige på måndagskvällen, rapporterar SVT.

"Att Stockholm går före och nu arbetar fram en strategi mot våldsbejakande extremism är viktigt för att komma till rätta med ett växande samhällsproblem. Denna strategi vinner på att fullmäktiges partier i så bred enighet som möjligt kan stå bakom den", skriver finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i ett uttalande.

Finansborgarrådet konstaterar att "majoriteten i stadshuset kommer nu att ta in synpunkter på Socialnämndens förslag för att arbeta för en bred förankring när strategin slutligen behandlas av fullmäktige under hösten".

– Beskedet att strategin förmodligen behöver göras om och att man ska försöka nå en blocköverskridande överenskommelse är välkommet, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna, enligt SR Ekot.

Strategin har väckt hård kritik för att man talar om att ge bostad och jobb åt personer som stridit för extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och sedan återvänder till Sverige.

Även i exempelvis Örebro diskuterade kommunledningen tidigare i år problematiken kring återvändande IS-sympatisörer och ett förslag om att hjälpa IS-krigare som återvände till staden kritiserades hårt.

TT

Följ ämnen i artikeln